The Homesick – The Big Exercise
Format: CD – Digital / Label: Sub Pop Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als je als band uit Friesland je debuutalbum uitbrengt op het vermaarde Sub Pop label (o.a. Nirvana) mag je er toch vanuit gaan dat het hier om een bijzondere Nederlandse band gaat.
En dat is inderdaad het geval. The Homesick, een trio uit Dokkum bestaat uit Jaap van der Velde (bas), Erik Woudwijk (drums) en Elias Elgersma (zang, gitaar) en beschikt over een zeer eigenzinnig geluid.

Een geluid waarin 60’s psychedelica hand in hand gaat met post-punk geluiden a la XTC en Gang Of Four.

Na een bruisend “wellness” intro opent het dromerige What’s In Store. Een nummer met een romig Curt Boettcher 60’s geluid waarin je ook de hoekige riffs van XTC tegenkomt. Een veelbelovende start van het album!
In Children’s Day gaat de band er iets rauwer tegenaan in een hoekig pompend nummer waarin wederom een hoog XTC-gehalte te horen is. Ook duiken er logge riffs en dromerige passages op met de nodige ingenieuze breaks. In het sfeervolle, sprankelende Pawing gebeurt van alles. Zo kan je er Talking Heads, XTC en de progrock dinosaurus Yes vrolijk huppelend, hand in hand, tegenkomen.
I Celebrate My Fantasy is een fel hink-stap-sprong funky nummer, eigenzinning als Gang Of Four, vermengd met het al even eigenzinnige geluid van XTC of the Nits.
Leap Year klinkt meer ingetogen en lui psychedelisch als de 60’s band Love. Maar uiteraard duiken ook hier weer lekker eigenzinnige riffs op, die zelfs aan Television doen denen. Al walsend gaan we de dansvloer op met het zwoel tintelende The Small Exercise dat gevolgd wordt door The Big Exercise, dat een dromerig sprankelend nummer is. In het lome en zonnige Focus On The Beach vindt een zeer aangename mix plaats van 60’s Wet Coast psychedelica en het al vele malen genoemde XCT-geluid.
Na het vrolijk dartelende Kain is Male Bonding de afsluiter van het album. Een nummer vol hypnotiserende dwarse riffs, in de beste Gang Of Four traditie.

Ik snap nu dat het Sub Pop label deze Nederlandse band graag wilde tekenen. Een heerlijk eigenzinnig debuutalbum van the Homesick!

Tracklist:
01. What’s In Store
02. Children’s Day
03. Pawing
04. I Celebrate My Fantasy
05. Leap Year
06. The Small Exercise
07. The Big Exercise
08. Focus On The Beach
09. Kain
10. Male Bonding

Website: The Homesick