The Highway Rhythm & Blues Gang – You Talk Too Much
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Release: 2020

Tekst: Martin van der Velde

De cd presentatie van ‘You Talk Too Much’ van de Highway Rhythm & Blues Gang in cafe de Herberg  in Ommen op 23 februari is totaal anders verlopen dan van te voren gepland. Eind vorig jaar dook de band de JB Studio in Almelo in voor de opnames van de nieuwe cd. Na het vertrek van Peter Venema naar Big Fat Louis was Andy Nijmeijer op Hammond en piano de band komen versterken en maakte daarmee de bezetting weer compleet.

Maar nog voor de release van het album overlijdt bassist Henry Neep op 19 januari op 62-jarige leeftijd. De band heeft in goed overleg besloten om de cd presentatie door te laten gaan en deze op te dragen aan Henry. Hiervoor heeft de band een aantal oud leden en bevriende muzikanten uitgenodigd om tijdens deze middag een aantal nummers te komen meespelen. U kunt zich voorstellen dat dit een zeer bijzondere en onvergetelijke bluesmiddag heeft opgeleverd.

Misschien ten overvloede, maar toch nog even een korte introductie van de band waarin een aantal oud bandleden voorbij komen die de cd presentatie en eerbetoon aan Henry compleet hebben gemaakt. The Highway Rhythm & Blues Gang, inderdaad wat een mond vol en daarom dat ze ook vaak als de Highway Gang worden aangesproken, draait voor mijn gevoel al eeuwen mee in het Nederlandse bluescircuit.
Daarmee doe ik hun een beetje te kort want ook Duitsland heeft deze prima Nederlandse band al een tijdje in het vizier.

Ooit begonnen met zanger gitarist Wiebe Hof als frontman van de band. Met wie de band in 2006 op het roemruchte Ribs & Blues Festival mocht aantreden, een wapenfeit dat niet voor veel Nederlandse blues bands is weggelegd. Na het vertrek van Wiebe Hof komt zanger en mondharmonicaspeler Gerrit Ekkelenkamp de band versterken en schuift de band iets meer op richting Westcoast blues, een stijl die Ekkelenkamp enorm aanspreekt en die hij heden ten dage uitdraagt met zijn band Silver Coast Blues in Portugal, waar hij tegenwoordig vertoeft.
Uiteraard komt de positie van gitarist ook beschikbaar na het vertrek van Wiebe Hof en komt zanger gitarist Eric Bosma deze lege plek met verve invullen. Na het vertrek van Gerrit Ekkelenkamp vindt de band in mondharmonicaspeler en toetsenist Peter Venema de juiste vierde man.
Vaste waarde in de Highway Gang, is de ritme sectie die bestaat uit bassist Henry Neep en zijn jongere broer en drummer Marco Neep, zij zijn de mannen van het eerste uur.

Zoals de naam al aangeeft put de band uit rhythm en blues en zo laat de stijl waarin de band opereert zich het best omschrijven als een combinatie van Swing-, Jump- en Chicagoblues met een vette knipoog richting bluesrock en put de band naast eigenwerk uit het repertoire van onder andere Jimmy Vaughan, Muddy Waters, Kim Wilson, Kenny Wayne Shepherd, John Mayall, The Red Devils en Junior Wells.

Met de uitgave van ‘You Talk Too Much’ dacht de band ter promotie van de nieuwe bezetting een prima documentje in de handen te hebben, maar met het verlies van Henry Neep krijgt deze cd een compleet andere lading. Gelukkig hebben de mannen in Jan Joris Sportel een meer dan uitstekende nieuwe bassist gevonden waarmee de band zich weer op de toekomst kan richten.

En nu, de cd, die van start gaat met de sound van de Iceman Albert Collins Honey Hush die meteen grooved als de neten met snedig gitaarwerk van Eric Bosma over een gedegen Hammond tapijtje van Andy Nijmeijer.
De toon is gezet! De eerste klanken van Down The Drain doen even aan Stevie Ray Vaughan denken, maar deze heerlijk slepende shuffle krijgt een heel eigen invulling met spetterend gitaarwerk dat ritmisch gedragen wordt door de gebroeders Neep.
In het vlot gespeelde Don’t Bite The Hand That Feeds schakelt Andy over op piano, wat mede zorgt voor de nodige variatie en een totaal ander soundje.
Met Give Me Back My Wig van Hound Dog Taylor schakelt de band qua tempo nog even een tandje bij en ligt er een solistische rol voor Andy op piano. Het daarop volgend Next Time You See Me swingt relaxed met een jazzy ondertoon. Het funky klinkend Before The Bullets Fly kent een mooi akkoorden schema en klinkt best stevig.
Eric Bosma kleurt het geheel met pittig gitaarwerk smaakvol in. We zijn aangeland bij If I Don’t Get Home, het zevende nummer van het album, waarvan Gerrit Kuik in zijn toespraak tijdens de presentatie zei dat het de beste track van het album is.
En zeven is geen toeval weet Gerrit erbij te vermelden je komt het vaak tegen in de blues, in teksten, geboorte datums en release datums, maar ook in de sport 2 x 7 maakt toch 14, het bekende nummer waaronder Johan Cruijff speelde.
Gerrit heeft heel wat feiten rond nummer zeven verzameld om te bewijzen dat nummer zeven heel wat om hakken heeft. En dat heeft het zeker, deze melodieuze ballad heeft wat Southern rock elementen in zich. Andy voorziet het nummer van fraai Hammond spel en Eric maakt het geheel af met een melodieuze solo.
Maar ook Black Cat Bone mag er zijn met een snedig gitaarintro en een strak groovende ritme sectie die samen een zeer funky uitvoering van deze cover neerzetten.
Fool For Your Stockings vormt het enige echte rustpunt op dit album met sferisch toetsen spel van Andy en Eric die op zijn Gibson Les Paul het nummer nog even naar een korte climax brengt.
En dan alweer het laatste nummer Hard Times, en dat was het zeker de afgelopen periode voor de band en iedereen die begaan is met Henry Neep, hij zal gemist worden. R.I.P. Henry!

Met de cd ‘You talk Too Much’ heeft The Highway Rhythm & Blues Gang wederom een prima staalkaartje afgeleverd. Ongecompliceerde blues en bluesrock die al jaren op de bekende kroegentochten en bluesfestivals goed in de smaak valt.
De band heeft nog steeds een goed gevulde agenda, dat geeft wel aan dat ze in al die jaren de nodige erkenning binnen het Nederlandse bluescircuit hebben verworven.

Tracks:
01. Honey Hush
02. Down The Drain
03. Don’t Bite The Hand That Feeds
04. Gimme Back My Wig
05. Next Time You See Me
06. Before The Bullets Fly
07. If I Don’t Get Home
08. Black Cat Bone
09. Fool For Your Stockings
10. Hard Times

Website: The Highway Rhythm & Blues Gang