Recensie: The Halley De Vestern Band – Money Ain’t Time

 

The Halley DeVestern Band - Money Ain't Time

The Halley DeVestern Band – Money Ain’t Time
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De Halley DeVestern Bandis een New Yorkse band, geformeerd rond zangeres Halley DeVestern. Zij maakte deel uit van de legendarische band Big Brother & the Holding Company, waarin zij de ondankbare taak had om in de voetsporen van Janis Joplin te treden.

Haar eigen band bestaat uit een aantal ervaren muzikanten: Thomas Heinig (bas, o.a. the Lamont Cranston Band), Steve Jabas (gitaar, Hot Peas ‘N Butter), Rich Kulsar (drums, o.a. de Roger Waters Band) en David M. Patterson (gitaar, o.a. Shawn Mullins).

Hun album werd live opgenomen in de Studio Winery in Geneva, Wisconsin voor een enthousiast publiek. Dat publiek kreeg een aantal covers te horen van soul en bluesnummers, naast een aantal eigen composities van Halley.

Ik snap volkomen dat Halley ooit gevraagd werd om de rol van Janis Joplin op zich te nemen aangezien zij over een krachtig rauw stemgeluid beschikt.

Af en toe begint Halley zich in al haar enthousiasme ietwat te overschreeuwen, wat de zuiverheid van haar zang niet altijd ten goede komt. En dat gebeurt hoofdzakelijk in de covers op dit album.

Het is gedurfd om direct met een soulklassieker te beginnen. In dit geval Chain Of Fools van de Queen Of Soul, Aretha Franklin. Een op zich prima bluesy groovende versie waarin Halley af en toe iets te enthousiast wordt.

Natuurlijk mag een Janis Joplin klassieker niet ontbreken. Try (geschreven door Jerry Ragavoy) benadert het Janis Joplin nivo op een prima wijze.
Met Willie Dixon’s I’m Ready gaat de band de blueskant op in een loom bonkende versie met prima bijtend gitaarwerk.

De cover van de Motown klassieker Dancing In The Street krijgt een swingende boogie behandeling maar haalt bij lange na het niveau van de klassieker niet. De cover van T-Bone Walker’s Stormy Monday krijgt daarentegen een lekkere lome uitvoering.

In de eigen nummers is Halley, duidelijk hoorbaar, wat relaxter. Muscle Memory is een sfeervol groovend nummer met sprankelend gitaarspel en een snijdende gitaarsolo. Halley klinkt hier lekker venijnig.
Money Ain’t Time is een ingetogen sfeervol bluesrock nummer en ook American Pain klinkt intiem met soulvolle zang van Halley.

In de afsluiter Mighty Love gaat de band de vrolijke funky Caribische kant op met een aanstekelijk resultaat.

Dit aangename live album van the Halley De Vestern Band laat vooral horen hoe lekker liveconcerten ook al weer waren.

Tracklist:
01. Chain Of Fools
02. Muscle Memory
03. Try
04. Money Ain’t Time
05. I’m Ready
06. American Pain
07. Dancing In The Streets
08. Boil
09. Stormy Monday
10. Mighty Love

Website: The Halley DeVestern Band