+The Greasy Gills - The Spring Collection

The Greasy Gills – The Spring Collection
Format: CD (EP) – Digital / Label: Hi-Tide Recordings
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is hoog tijd dat jullie eens kennis gaan maken met gitarist Jordan Steele. Zijn gitaarspel staat centraal op deze EP van het trio The Greasy Gills uit Oakland, Californië. Dit trio bestaat naast Jordan Steel uit bassist Sam Benedetti en drumster Gracie Malley.
Het spel van Jordan Steele is zo bijzonder doordat hij zowel hard en rauw als Link Wray of Dick Dale kan klinken maar daarnaast ook op een rock & rol manier kan “picken” als bijvoorbeeld Cliff Gallup (Gene Vincent’s Blue Caps). Daarmee verraad ik al om wat voor soort muziek het op deze EP gaat, namelijk een mix van surf en rock & roll (en op één nummer western swing).

Geopend wordt met Swamp Meet, een stuwende instrumental waarin het sprankelend swingende gitaarspel gelijk opvalt. Het gitaargeluid is van een flinke laag reverb voorzien en Jordan laat zijn gitaar het ene moment hard twangen en het andere moment broeierig uitwaaieren.
Mr. Rebel is een pompende surfinstrumental waarin Jordan’s gitaar klinkt alsof hij onder water is opgenomen. Een soort “gorgel surfnummer” dus met her en der opduikende rauwe Link Wray injecties. Diezelfde “gorgel gitaar” zet het luchtig swingende UFS in werking. Een vrolijke rock & roll instrumental met genoeg rauwe gitaarpartijen om het nummer te redden van een al te luchtig geluid.
In de afsluiter Steel Guitar Rag gaat het trio op de western swing toer. En dat is niet zo verwonderlijk aangezien het hier om een cover van de Bob Wills klassieker gaat. Een sprankelend nummer, dit keer zonder een rauw randje maar wel met fabuleus “picking” gitaarspel.

Deze EP van the Greasy Gills kan ik zonder aarzelen aanbevelen aan de fans van het betere surf en rock & roll werk!

Tracklist:
01. Swamp Meet
02. Mr. Rebel
03. UFS
04. Steel Guitar Rag

Website: The Greasy Gills