Recensie: The Cripple Creek Band – Last Of A Dying Breed

 

The Cripple Creek Band - Last Of A Dying Breed

The Cripple Creek Band – Last Of A Dying Breed
Format: CD – Digital / Label: Bourbon Pride Music
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

The Cripple Creek Band is een Amerikaanse band die sinds 2012 met een mix van country rock, bluegrass, Americana en Southern Rock met veel succes door (vooral het zuiden van) Amerika toert. Die mix van typisch Amerikaanse stijlen is ook te horen op hun nieuwe album ‘Last Of A Dying Breed’.

‘Last Of A Dying Breed’ is een fraai geproduceerd album; het rijke geluid van de semi-akoestische band is puntgaaf weergegeven.

Het album begint met het fraaie insrumentale Redemption Creek met een hoofdrol voor violist Eric Anderson. Het nummer doet hier denken aan de band Union Station, de begeleidingsband van zangeres Alison Krauss. Maar dat de heren kunnen rocken blijkt meteen uit het lekker stevige The Time Has Come waar de invloed van Lynyrd Skynyrd om de hoek komt kijken. Het bandgeluid wordt meteen doorgezet met de countryrocker Single Life.

Hoogtepunt van het album is ongetwijfeld de Americana van Standing In The Rain, een broken relationship ballad prachtig gezongen door leadzanger Neal Morgan. De invloed van de Amerikaanse rockhistorie komt ook nog eens duidelijk naar voren in de rock van Drink And Play Guitar, dat duidelijk schatplichtig is aan John Mellencamp, en aan de dappere uitdaging om The Band’s The Night They Drove Old Dixie Down te coveren. Dapper, want wie in godsnaam zou de uitvoering van The Band kunnen overtreffen? The Cripple Creek Band niet, ook al komen ze aardig in de buurt.

Het album sluit ook weer instrumentaal af met de reprise van Standing In The Rain, waarin violist Eric Anderson en gitarist Steven Anderson een fraai muzikaal duel uitvechten.

Last Of A Dying Breed is een zeer genietbaar album van een band, die diep geworteld is in de muzikale traditie van het zuiden van Amerika.

Tracks:
01. Redemption Creek
02. The Time Has Come
03. Single Life
04. Standing In The Rain
05. State Of Jefferson
06. The Night They Drove Old Dixie Down
07. Sleep Till Noon
08. Drink And Play Guitar
09. What Comes With You
10. Standing In The Rain (Reprise)

Website: https://thecripplecreekband.com/