The Blinders – Fantasies Of A Stay At Home Psychopath
Format: CD – Digital / Label: Modern Sky UK Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een tweede album van een artiest of band wordt vaak het “moeilijke tweede album” genoemd. Moeilijk omdat dat album het eventuele succes van de voorganger moet continueren of zelfs evenaren.

De Britse band the Blinders heeft daar totaal geen last van op hun tweede album ‘Fantasies Of A Stay At Home Psychopath’.

The Blinders is een trio uit Dencaster, Manchester, dat bestaat uit Thomas Haywood (zang, gitaar), Charlie McGough (bas) en Matthew Neale (drums).

Hun eerste album ‘Columbia’ verscheen in 2018 en op de opvolger rockt de band even donker voort.

Het geluid van het album is over het algemeen dus donker en hier en daar naargeestig. Dat geluid is in sommige nummers voorzien van een Arctic Monkeys of Manic Street Preachers-achtig rockgeluid.

Het album opent met het dreigend pompende Something Wicked This Way Comes met Peaky Blinders-achtige percussie en naargeestige zang van Thomas Haywood. De band klinkt hier als de boze broers van the Arctic Monkeys.
Ook Forty Days And Forty Nights klinkt donker en krachtig pompend met een overgang naar felle punky riffs. Lunatic (With A Loaded Gun) is een zwartgallige hoekige rocker met een snijdend geluid.
De blues komt even om de hoek kijken in het dromerige Circle Song met zwevend gitaarwerk en gepolijste achtergrondzang. I Want Gold zweeft al galmend en twangend je gehoorgangen binnen en is een onheilspellende mix van surfrock en indie rock waarin zanger Thomas aangeeft dat hij Bugs Bunny wil zijn….
Interlude is precies dat! Een intieme jazzy pianoballad met bitter gesproken woord van Thomas. Vervolgens rockt het trio er al donker fuzzend stevig op los in Mule Track. Een zeer naargeestig nummer met een haast Joy Division-achtig donker basgeluid.
Raging At The Dying Of The Light zit qua donkerheid in de Nick Cave hoek afgewisseld met een Manic Street Preachers-achtige drive. From Nothing To Abundance rockt iets minder fel maar is evengoed een overtuigend donker stuwend nummer waarin je qua sfeer ook aan the Sound zou kunnen denken.
In het trage en onheilspellend dreunende Black Glass kan je je een mix van Nick Cave en the Doors voorstellen in een nummer met een gemeen snijdende tergend trage gitaar.
Het album wordt op intieme wijze afgesloten met de akoestische ballad In This Decade met een breekbaar folky geluid.

Niks geen “moeilijk” tweede album!  Dit tweede album van the Blinders is “gewoon” een zeer overtuigend tweede album geworden. Kopen dus!

Tracklist:
01. Something Wicked This Way Comes
02. Forty Days And Forty Nights
03. Lunatic (With A Loaded Gun)
04. Circle Song
05. I Want Gold
06. Interlude
07. Mule Track
08. Raging At The Dying Of The Light
09. From Nothing To Abundance
10. Black Glass
11. In This Decade

Website: The Blinders