Joe Bonamassa – A New Day Now (20th Anniversary Edition)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: J & R Adventures Records – Mascot Label Group
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Twintig jaar geleden verscheen het debuutalbum ‘A New Day Yesterday’ van gitarist en zanger Joe Bonamassa. Een album waarmee Joe gelijk doorbrak in de bluesrock wereld. En een album waar Joe nooit echt tevreden mee was. Het was vooral de manier waarop zijn zang door producer Tom Dowd was opgenomen.

photo credits: Robert Sutton

Hoe mooi is het dan dat je je zang gewoon opnieuw opneemt voor het 20-jarige jubileum van het album? Daarom heet het album dan ook ‘A New Day Now’!

En heeft het veel verschil gemaakt? Qua zang zeer zeker! Joe klinkt nu een stuk volwassener en dus doorleefder. Dus dat is mooi meegenomen.

Ook mooi meegenomen zijn de drie bonustracks op dit jubileumalbum. Demo opnames, die nog nooit eerder zijn uitgebracht.

Hey Mona is een rocker met een lekker rauw geluid en een licht psychedelisch randje. I Want You klinkt als een the Who-achtige onstuimige rocker maar is een cover van het Bob Dylan nummer!
Line Of Denial is als laatste een lomp funkende dreigende rocker.

Het oorspronkelijke album staat nog steeds als een huis. Joe rockt er samen met Creamo Liss (bas) en Tony Cintsron (drums) flink op los.

Cradle Rock is een knallende Rory Gallagher cover, die lekker onstuimig pompt en Joe’s gitaar klinkt bikkelhard snijdend. Walk In My Shadow is een Free cover. Een loom pompende shuffle met soepel baswerk van Creamo Liss en de snoeiharde priemende gitaar van Joe.
Rick Derringer was te gast in de cover van het Al Kooper nummer Nuthin’ I Wouldn’t Do (For A Woman Like You) waarin hij de zang én de gitaar deelt met Joe.
De gasten op de cover van het Warren Haynes nummer If Heartaches Were Nickles zijn een ietwat anonieme orgelbijdrage van Gregg Allman en Leslie West op de gitaar.

Andere hoogtepunten zijn het Southern Rock-achtige Miss You, Hate You en de Hendrix-achtige shuffle Current Situation waarin ook nog Albert King-achtige grooves te vinden zijn.

Het debuut van Joe Bonamassa is op dit jubileumalbum lekker opgekrikt tot een nog hoger kwaliteitsniveau!

Het nieuwe album van Joe Bonamassa verschijnt 23 oktober
Zie het artkel hier onder:

Joe Bonamassa – Royal Tea

Tracklist:
01. Cradle Rock
02. Walk In My Shadow
03. A New Day Yesterday
04.I Know Where I Belong
05. Miss You, Hate You
06. Nuthin’ I Wouldn’t Do (For A Woman Like You)
07. Colour And Shape
08. Headaches To Heartbreaks
09. Trouble Waiting
10. If Heartaches Were Nickels
11. Current Situation
12. Don’t Burn Down That Bridge

Bonustracks:
13. Hey Mona
14. I Want You
15. Line Of Denial

Website: Joe Bonamassa