The Bills – Til The Blues Have Gone
Format: CD / Label: Wheeling Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

The Bills zijn Bill Booth en Bill Troiani, twee gevestigde en ervaren Amerikaanse muzikanten die al vele jaren in Noorwegen wonen. Zanger-bassist Bill Troiani is afkomstig uit New York City en zanger-gitarist-violist Bill Booth groeit op in Maine.

Beiden hebben hun eigen platen uitgebracht en hebben nationale en internationale onderscheidingen ontvangen. Hoewel ze al jaren samen in verschillende bands speelden en sinds 2012 het duo The Bills vormen, hebben ze nog nooit samen een plaat gemaakt. Maar onlangs verscheen dan toch ‘Til The Blues Have Gone’, het debuutalbum van The Bills. Het duo Booth en Troiani wordt op deze plaat bijgestaan door de Noorse drummer Alexander Pettersen.  

Met het titelnummer Til The Blues Have Gone opent het album swingend en met een vleugje New Orleans. Uptempo blijft het in Last Chance To Hurt Me, met mooie duozang en viool.
Good Lord Done Gone is een gospelachtige song over moord, religie, corruptie bij de politie, sociale en raciale ongerechtigheid. Slipping Through The Cracks is een bluesshufle met een countrysausje.
De verloren liefde is het onderwerp in de prachtige met viool versierde ballad Keeping The Blues Alive. Lekkere gitaar- en vioolsolo’s wisselen elkaar af en vullen elkaar aan in de swingende blues Asking For More.
De duozang komt helemaal tot zijn recht in het poppy Already Gone en waarin Booth weer een mooie vioolsolo tevoorschijn tovert. Het gaat swingend verder met het rockende Driving Rain en de blues Still Might Be Around, waarin de twijfel over een liefdesrelatie centraal staat.
De midtempo blues Road Is Long gaat over het leven op de weg en het verlangen naar huis. Na de folky countryblues Sun Was Going Down volgt de enige cover, een fraaie versie van de Son House song Grinnin’ in Your Face. Het slotnummer Didn’t Know What I Had is een kale traditionele slowblues met gitaar, bas en een vioolsolo.   

Conclusie:
‘Til The Blues Have Gone’ is een swingend en zeer prettig in het gehoor liggend album met een breed spectrum aan muziekstijlen.

Tracks:
01. Til The Blues Have Gone
02. Last Chance To Hurt Me
03. Good Lord Done Gone
04. Slipping Through The Cracks
05. Keeping The Blues Alive
06. Asking For More
07. Already Gone
08. Driving Rain
09. Still Might Be Around
10. Road Is Long
11. Sun Was Going Down
12. Grinnin In Your Face
13. Didn’t Know What I Had

Line-up:
Bill Booth – zang, gitaar, viool
Bill Troiani – zang, bas
Alexander Pettersen – drums

Website: The Bills