Recensie: The Arthur Lyman Group – Totally Taboo

 

The Arthur Lyman Group - Totally Taboo

The Arthur Lyman Group – Totally Taboo
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een van de grondleggers van de “spaceage pop” stroming.

Arthur Lyman wordt gezien als één van de grondleggers van de “spaceage pop” stroming. Een muzieksoort, die in de tachtiger jaren ineens als easy tune of lounge een opleving kende.

Zijn muziek typeerde zich door het gebruik van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse ritmes en vooral door het opduiken van allerlei geluidjes zoals vogelgeluidjes en het geluid van de branding.

Lyman kwam uit Oahu, Hawaii, hetgeen het tropische karakter van zijn muziek ook gelijk verklaart. Hij bespeelde de vibrafoon en de marimba en maakte deel uit van een andere spaceage poplegende Martin Denny.

Nadat hij diens band verliet scoorde Arthur een aantal dikke hits in de USA zoals Taboo. Hij scoorde ook drie gouden album met zijn groep, die bestond uit Alan Soares (piano, celeste, glockenspiel, gitaar, marimba, percussie), John Kramer (bas, ukelele, gitaar, bird calls, fluit, klarinet, percussie) en Harold Chang (percussie, marimba, xylofoon, bas). Arthur Lyman bespeelde de vibrafoon, marimba, xylofoon, percussie, gitaar en bird calls).

Deze formatie bestond van 1957 tot en met 1965. Het Jasmine label heeft nu een album uitgebracht met opnames uit de periode 1958 tot en met 1960.

Uiteraard ontbreekt de grote hit Taboo niet. Een ontspannen loom nummer vol vogelgeluidjes en junglegeluiden en een swingende Afrikaanse versnelling. Ringo Oiwake is een lui tropisch jazznummer met warme xylofoon klanken.

De klassieker Misirlou is in een loom heupwiegend jasje gestoken met een geluid waarbij het zeer goed cocktail drinken is. Tussen allerlei opduikende geluidjes is Sim Sim een loom jazznummer met een opzwepende tempoversnelling.

Duke Ellington’s Caravan klinkt broeierig Oosters. Jungle Fantasy is een stuwende swinger vol hard kletterende latin percussie, gevolgd door het zachte soulvolle Love Dance. Zowel Hilo March als Koni Au I Ka Wai klinken als een marcherende ADHD drumband.

Met dit overzichtsalbum van the Arthur Lyman Group ontdek je dat er in de 50’s ook behoorlijk wat vreemde, maar toch zeer pakkende, muziek werd gemaakt.

Zet de cocktails alvast maar klaar…..

Website: https://jasmine-records.co.uk/en/

The Arthur Lyman Group - Totally Taboo - back