Who Are You: Ace

 

Ace

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Veel meer dan slechts een “one hit wonder”

Ace is een goed voorbeeld van een zogeheten “one hit wonder”. Eén hit, meer niet! Dat van die hit klopt inderdaad maar met de beschrijving van “one hit wonder” doe je deze Britse band toch schromelijk tekort!

Op de drie albums, die van deze band verschenen blijkt namelijk dat we hier te maken met een zeer soulvolle band, die hun rock aanlengde met soul en funk en die met zanger Paul Carrack bovendien een uitstekende zanger in huis had.

De band werd in 1972 opgericht als Ace Flash & the Dynamos, een naam, die logischerwijs snel werd veranderd in Ace. Alle leden van de band kwamen uit redelijk bekende bands.

Zanger en toetsenist Paul Carrack en Terry “Tex” Comer (bas) uit Warm Dust, Alan “Bam” King (gitaar, zang) uit Mighty Baby. De oorspronkelijke drummer Steve Witherington werd al snel vervangen door Fran Byrne, uit de band Bees Make Honey.

Ace - Five-A-Side

In 1974 verscheen het debuutalbum ‘Five-A-Side’ met hierop de enorme hit How Long. Naast een Top 20 hit in Engeland scoorde Ace met How Long een nummer 3 hit in de USA.

Uiteraard was een Amerikaanse tournee het gevolg. Er werd geprobeerd om het succes van How Long op te volgen maar geen van de andere Ace singles werd een hit.

De twee andere Ace albums ‘Time For Another’ (1975) en ‘No Strings’ waren commercieel ook geen succes maar bevatten beiden prima nummers in het grensgebied van rock, pop, soul en funk.

In 1977 kwam het Ace avontuur tot een einde toen Paul Carrack, Terry “Tex” Comer en Fran Byrne vertrokken naar de band van Frankie Miller.

Paul Carrack kwamen we later nog tegen in de bands van Eric Clapton, Roger Waters en hij zat in bands als Roxy Music, Squeeze en Mike & The Mechanics. Daarnaast is hij nog steeds bezig met een redelijk succesvolle solocarrière.

Terry “Tex” Comer kwam in de band van Mickey Jupp terecht, Alan King en Fran Byrne in de band Juice On The Loose.

Ace was dus veel meer dan slechts een “one hit wonder”. Mocht je hun albums tegenkomen, moet je ze zeker aanschaffen. Je zal niet teleurgesteld worden!