The Alligator Wine – Demons Of The Mind
Format: CD – LP – Digital / Label: Century Media Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Boven het Zwarte Woud in Duitsland hangt een dreigende donkere mist. Die is het resultaat van de klanken van het uit het Woud afkomstige duo the Alligator Wine. Een duo, dat bestaat uit Thomas Teufel (drums, percussie, zang) en Rob CItacca (zang, Hammondorgel, synthesizer en ook nog eens bekend van de gothic metalband Lacrimas Profundere).

Als je goed opgelet hebt zie je dat er totaal geen gitaren te bekennen zijn! En heb ik die gitaren gemist? Driewerf neen! Rob Vitacce laat zijn orgel namelijk zo heftig vervormd ronken en schuren dat er totaal geen gitaar nodig is.

Na drie EP’s is het nu dus tijd voor het debuutalbum. Een album waarin een prima mix van stevige Gothic rock, donkere 80’s wave (denk: Killing Joke en Depeche Mode) en invloeden uit de 70’s Classic Rock plaatsvindt.

Het album opent gelijk met het beste nummer, Shotgun. Na een intro waarin de Gothic achtergrond van Rob te horen is in de zang barst het nummer los in heftige, haast metal-achtige, riffs en hoekige funky riffs a la Queens Of The Stone Age. Een zeer heftig en zeer opwindend nummer! Dat wordt gevolgd door de Gothic achtige ballad Crocodile Inn met een donker zwevend geluid en onverstoorbaar doorhakkende drums.
De sfeer blijft in Voodoo uiteraard naargeestig en donker in een hoekig en hard pompend nummer. Ten Million Years is een cover van bluesartiest Otis Taylor. Het opent pastoraal en donker om daarna wild swingend verder te gaan met een doomerig funky geluid dat een gemene rauwe en schroeiende trance opwekt.
The Flying Carousel klinkt soulvol pompend vermengd met een duister Gothic wave geluid en zelfs funky dansritmes. “One foot in the disco, one foot in the grave”. Zwartgallige zombiedance?
Lorane is een zacht naderbij sluipende ballad met vervormde zang en een haast Gregoriaans aandoend koortje in de achtegrond. De pompende synthesizer in het intro van Dream Eyed Little Girl lijkt het nummer de electrodance kant op te sturen maar al snel daalt de donkere mist over het nummer heen en ontstaat er een dwingend bonkende voodoo dance met opduikende Depeche Mode invloeden.
Mamae doet in het begin verrassend genoeg even aan Uriah Heep’s “Return To Fantasy” denken en stampt vervolgens rauw riffend door a la DeWolff.
Na de duister zwevende ballad Sweetheart On Fire, vol schurende geluiden en vagevuur keert Shotgun nog even terug als single edit.

The Alligator Wine is een uitstekend duo dat een zeer donker en indrukwekkend debuutalbum heeft afgeleverd!

Tracklist:
01. Shotgun
02. Crocodile Inn
03. Voodoo
04. Ten Million Slaves
05. The Flying Carousel
06. Lorane
07. Dream Eyed Little Girl
08. Mamae
09. Sweetheart On Fire
10. Shotgun (single edit)

Website: The Alligator Wine