Teardrop City – It’s Later Than You Think
Format: CD / Label: Dial Black Sound/Sonic Rendezvous
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als je van lekkere rauwe, ongepolijste Americana houdt kan je het album van de band Teardrop City blindelings gaan aanschaffen. Deze band uit Oxford, Mississippi, weet namelijk op een zeer overtuigende wijze country te vermengen met een garagepunk-achtig geluid waarin af en toe ook nog eens ruimte is voor het geluid van de 60’s girl groups (denk aan bijvoorbeeld the Shangri-Las).

De band bestaat uit zanger-gitarist Tyler Keith (o.a. bekend van the Neckbones), zangeres-bassiste Laurie Stirratt en zanger-gitarist George Sheldon (beiden bekend van o.a. Blue Mountain) en drummer Wallace Leuter, die ondermeer bekend is van the Como Mamas.

Hun album bevat nummers, die allemaal recht uit het hart komen en waarbij niets is gladgestreken.

Geopend wordt met een cover van You’re Running Wild, bekend van the Louvin Brothers. Een ongepolijste countryballad met een flinke dosis Townes Van Zandt weemoedigheid, huilende rauwe zang en Neil Young-achtig rauw gitaarwerk.
Dan volgt de rauwe rocker I’m A Sinner met zijn schurende gitaarriffs en een geluid dat enigszins in de Green On Red/Jason & the Scorchers hoek zit. In It’s Later Than You Think wordt het geluid van de 60’s girlgroups gemengd met garagerock. Hierdoor klinkt het als een Johnny Thunders achtig nummer. Rauw, energiek en semi-onschuldig.
Closing Time is vervolgens een ongecompliceerde rocker met een geluid dat teruggrijpt op zowel de beginperiode van Los Lobos/The Blasters als het geluid van Creedence Clearwater Revival.
Leaving Town is een onbehouwen knallende hillbilly rocker met een garagepunk intensiteit en spetterend rockend gitaarwerk. Ook I Felt It, Too spettert behoorlijk. Een vlammende en nonchalante garagepunkrocker met heerlijk zwiepend en snijdend slidegitaarspel.
Little Bill mixt Stones-achtige countryblues met stomende John Lee Hooker/Elmore James-achtige boogie geluiden. Een nummer vol met hakkende gitaarriffs en een sputterende en spugende gitaarsolo.
De broeierige boppende hillbillyblues Sisyphus Blues wordt uitgevoerd met een punk-achtige energie. You Don’t Know Him klinkt daarna als the Shangri-Las, die begeleid worden door Johnny Thunders & the Heartbreakers. In plaats van Phil Spector’s Wall Of Sound krijg je hier een Wall Of Reverb.
In de zeer rauwe countryballad Worried Feeling komt de hard snerpende zang recht uit het hart en zorgt de weelderige pedalsteel voor een romig zwevend geluid. This Moment With You is een cover van een Jim Mize nummer en deint loom voorbij.
De afsluiter Wish I’d Never Fallen In Love is een wrang deinend nummer met indringende rauwe zang.

Teardrop City bewijst met dit album dat je ook met een zeer ongepolijst klinkend album indruk kunt maken in de Americana scene.

Tracklist:
01. You’re Running Wild
02. I’m A Sinner
03. It’s Later Than You Think
04. Closing Time
05. Leaving Town
06. I Felt It, Too
07. Little Bill
08. Sisyphus Blues
09. You Don’t Know Him
10. Worried Feeling
11. This Moment With You
12. Wish I’d Never Fallen In Love

Website: https://www.facebook.com/teardropcityoxfordms/