Gary Moore – Parisienne Walkways
Format: 2CD / Label: BMG Rights
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Negen jaar geleden overleed Gary Moore plotseling na een hartstilstand. Deze maand verschijnen er tegelijkertijd twee postume albums. Allereerst het verzamelalbum waaraan deze recensie gewijd is. En ook ‘Live From London’, een opname van het laatste concert dat de gitarist gaf.

Voor alle blues liefhebbers en geïnteresseerden is ‘Parisienne Walkways’ een prima album om mee te beginnen. Een omvangrijke verzameling die (bijna) alle facetten uit het werk van de gitarist bij elkaar brengt. Er is geen noodzaak om maar lukraak eerder werk te kopen, deze release is een goede instap met alle essentiële nummers uit zijn lange carrière.

Opvallend dat Gary Moore zoals vele bluesgitaristen lijkt te lijden aan het probleem van snelheid en techniek. Welke persoon en instantie heeft ooit bedacht dat heel snel en heel hard spelen een verbeelding van ellende en verdriet kan zijn. Alsof de bespeelde gitaar haast in vlammen op moet gaan en passant de geluidsbarrière moet doorbreken. Met name het begin van de tweede cd lijdt hieronder, pijlsnel en muzikaal wat eenvormig blazen de liedjes voorbij. Tot Surrender plots weer de aandacht trekt. Een broeierige song waarin Moore zich van zijn meest ingetogen kant laat zien.

Ook het titelnummer van de verzamelaar doet versteld staan. Een monument van melodie en krachtig spel, de ere titel ‘Slow Hand’ lijkt plots niet toepasbaar op Clapton maar op Moore. Verbazingwekkend haast dat hij op andere momenten zo vaak Max Verstappen-achtige capriolen moesten uithalen.

Terwijl juist de momenten van subtiliteit zo veel meer zeggingskracht hebben. Dat in de momenten van minimalisme de muziek meer ruimte krijgt om te ademen, en dus ook de kans om de luisteraar echt te raken. Iets dat niet gebeurt bij het op en top snelle werk. De vraag ontstaat hoe de muziek zich ontwikkelt zou hebben als Robert Johnson of John Lee Hooker op vergelijkbare manier hadden gespeeld. Zou het blues genre anno 2020 dan helemaal op lichtsnelheid fungeren.

Voor beginnende fans of voor diegenen die alles al in de kast heeft staan is deze verzamelaar zeker geschikt. Of het nu de eerste of een hernieuwde kennismaking betreft.

Tracklist:
CD 1
01. Parisienne Walkways
02. The Prophet
03. Rest In Peace
04. Enough Of The Blues
05. Dancin’
06. Fire
07. Can’t Help Myself
08. Realy Gonna Rock You Tonight
09. Power Of The Blues
10. Getaway Blues
11. Rectify
12. Rockin’ And Rollin’
13. Stand Up
14. Ball And Chain

CD 2
01. Nuclear Atack
02. Stormy Monday
03. Run To Your Mama
04. Cold Black Night
05. Surrender
06. Evil
07. How Many Lies
08. Tell Me Woman
09. World Of Confusion
10. Bad News
11. I Can’t Quit You Baby
12. Torn Inside
13. Go On Home
14. House Full Of Blues

Website: Gary Moore