Tame Impala – The Slow Rush
Format: CD – LP – Digital / Label: Caroline
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Tame Impala is Kevin Parker. Australiër die als een nieuwerwetse Brian Wilson in zijn eigen laboratorium muziek kweekt. Dit nieuwe album is zijn vierde release. We staan natuurlijk nog aan het begin van muziekjaar 2020 maar ‘The Slow Rush’ duikt gegarandeerd op in de eindejaar lijsten. Een absoluut meesterwerk tekenend voor onze muzikale tijd.

Vaak wordt de muziek van Tame Impala omschreven als psychedelisch, een etiket dat eigenlijk geen recht aan de muziek; het gebruiken ervan is eigenlijk een symptoom van lazy writing. Meer dan op voorgaande albums weet Tame Impala zoveel uiteenlopende stijlen bij elkaar te brengen dat de suggestie van breed uitwaaierende regenboog klanken niet volstaat.

Als een op hol geslagen Spotify speellijst danst het album voorbij. Electronica, Disco, Blues, de eerdergenoemde psychedelica en algemene vreemdheid wordt op wonderlijke wijze bijeengebracht, zonder enige remming blijken meerdere stijlen makkelijk in een lied te passen. Wat zou anno 2020 nog een genre aanduiding betekenen. Muziekfans luisteren thuis alles door elkaar, waarom zou de hedendaagse muzikant dit niet kunnen doen?

Tegelijkertijd bevat deze absolute keuzevrijheid ook wel een potentiële val. Zoals die speellijst ook wat vrijblijvend voorbij kan gaan, zou dit album in de toekomst ook kunnen oplossen in al haar absolute stijlvrijheid. Onthouden wij deze muziek wel? Vergeten we over een of twee jaar de indruk die de liedjes nu maken!
In een tijd waarin industrie, media en muziekliefhebbers alsmaar opzoek zijn naar nieuwe impulsen bestaat de mogelijkheid dat bij gebrek aan echte onderscheid deze muzikale wolkdroom langzaam voorbij drijft.  

Wat de toekomst ook mag brengen, momenteel is het wel genieten met dit nieuwe experiment uit het laboratorium.      

Tracklist:
01. One More Year
02. Instant Destiny
03. Borderline
04. Posthumus Forgiveness
05. Breathe Deeper
06. Tommorow’s Dust
07. On Track
08. Lost in Yesterday
09. Is It True
10. It Might Be Time
11. Glimmer
12. One More Hour

Website: Tame Impala