T.G. Copperfield – Talkin’ Shop
Format: CD – Digital / Label: Time Zone Records
Release:  2019

Tekst: Martin van der Velde

Nog niet zo lang geleden verscheen ‘Crank It Up in Nashville’ van de uit Regensburg, Duitsland afkomstige zanger gitarist T.G. Copperfield , die voor de opnames van dat album naar Nashville, Tennessee was afgereisd.
Nu, nog geen half jaar later ligt daar al weer ‘Talkin’ Shop’ waarvan de cover van de cd je meteen veel meer zal aanspreken dan de saaie uitvoering die zijn voorganger heeft meegekregen. Dat is alvast het eerste plus punt. En ook dit keer heeft hij zeven tracks opgenomen voor zijn eveneens zevende uitgave onder eigen naam, ‘Lucky seven’ zullen we dan maar zeggen.
Ja.. ‘Crank it up in Nashville’ telde toch elf tracks zie ik u denken, klopt zeven nieuwe nummers, waarvan vier in een alternatieve mix of met een special guest in een andere uitvoering voor een tweede keer terug komen op deze schijf.

Voor wie het gemist heeft nog even een korte introductie. Tilo George Copperfield liet zich flink beïnvloeden door de West Coast sound van de zeventiger en tachtiger jaren, zijn liefde voor deze muziek droeg hij  met de succesvolle Duitse Southern rock band 3 Dayz Whizkey uit, voordat hij zich op zijn solo activiteiten ging storten.

Copperfield noemt Hermann Hesse, Max Frisch, H.G. Wells, Ray Bradbury, Ayn Rand, Philip K. Dick, Franz Kafka, George Orwell, Alice Cooper, Jimi Hendrix, Warren Haynes, Quentin Tarantino, Robert Johnson, B.B. King, Stephen King, Metallica, The Rolling Stones en AC/DC als zijn grootste inspiratiebronnen en dat mag je gerust een opmerkelijk rijtje namen noemen. Waar het accent in het begin van zijn solo activiteiten nog op blues en rock ligt, daar heeft hij ondertussen dat spoor al lang achter zich gelaten.
Americana, Pop, stevige Rock en Hip Hop kleuren zijn op Rock and Roll opgebouwde songs op zijn nieuwe uitgave, waarvoor hij wederom onderdak heeft gevonden bij het immer actieve Timezone Records label, dat eveneens in Duitsland gestationeerd is.

Wanneer de schijf in de speler verdwijnt geeft hij een speeltijd van zesentwintig minuut dertig aan, okay dan duurt een nummer toch gemiddeld weer zo’n vier minuten. Groovy beats, stevige gitaarklanken vormen de basis voor de moderne rockklanken waarop de openingstrack ‘Suckers & Crooks’ drijft. De toon voor het album is daarmee gezet. Op het tweede nummer ‘On Your Own’ wordt dit plan voortgezet en klinkt zelfs zo mogelijk nog iets zwaarder in het laag.
Op het iets meer poppy klinkende ‘Line Of Fire’ laat T.C. Copperfield middels een fraaie gitaarsolo zijn Southern rock invloeden terugkomen, maar in het vlot en ruig klinkende ‘Survive It’ zit de vaart er meteen weer goed in. ‘Caught In The Middle’ vormt het rustpuntje op dit album om vervolgens met ‘The Commuter’, dat op een uitermate groovy bodem van bas en drum drijft en voorzien is van modern en stevig gitaarwerk, heftig af te sluiten.
‘Talkin’ Shop’ is een prima opvolger op zijn Amerikaanse avontuur van begin dit jaar, klein puntje van kritiek zou de korte speelduur van het geheel kunnen zijn.

Tracks:
01. Suckers & Crooks
02. On your own
03. Hammer down
04. Line of fire
05. Survive it
06. Caught in the middle
07. The Commuter

Website: T.G. Copperfield