Swamp Dogg – Sorry You Couldn’t Make It
Format: CD – Digital / Label: Joyful Noise Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Bij de soulfans is Swamp Dogg een legendarische naam. Dat is bij het “grote publiek” echter nog steeds niet zo. En dat terwijl Swamp Dogg als vanaf zijn twaalfde actief is in de muziekwereld.

Hij begon als Little Jerry Williams, liet het “Little” al snel vallen en werd aktief als producer en songwriter. Zo produceerde hij o.a. Z.Z. Hill, Gary U.S. Bonds, Doris Duke en the Drifters en schreef hij nummers, die werden opgenomen door artiesten als Gene Pitney, Inez & Charlie Foxx, the Chi-Lites en Taj Mahal.

Onder invloed van LSD en de muziek en teksten van Frank Zappa veranderde Jerry zijn artiestennaam in Swamp Dogg en bracht een enorme stroom aan prima soulalbums uit met hierop flink aandacht voor sociale en politieke thema’s. En nog steeds is hij op 84-jarige leeftijd actief.

Het country & westernpak, waarin hij op de hoes van zijn nieuwste album is te zien, geeft al aan dat we hier te maken krijgen met countrysoul.

Swamp heeft nog totaal niets aan vocale kracht ingeboet. Zijn stem is nog steeds krachtig en indringend.

Dat is goed te horen in de krachtige opener van het album Sleeping Without You Is A Dragg, een uitstekende tranentrekker met een belangrijke rol voor de gitaar en toetsen van Justin Vernon.
Good, Better, Best is daarna een lui funky groovend nummer met lichte countrytrekjes, met name door Swamp’s gekwelde zang. Ook lekker zijn de weldadige blazers.
Don’t Take Her (She’s All I Got) schreef Swamp samen met Gary U.S. Bonds en werd een dikke hit voor countryzanger Johnny Paycheck. Dit is een indringende countrysoulballad met zacht huilend gitaarwerk en een sprankelende piano. Family Pain is broeierig pompend, haast swampsoul-achtig. Een nummer waarin de cocaïne en crackproblematiek wordt aangesneden. Vervolgens is I Lay Awake een zeer intieme soulballad met prachtig warm bluesy gitaarwerk.
Op een tweetal nummers zingt Swamp een duet met de legendarische John Prine (schrijver van “Angel From Montgomery”). Zowel in Memories als Please Let Me Go Round Again blijkt dat de rauwe doorleefde stem van Prine prima past bij de diepe soulstem van Swamp.
I’d Rather Be Your Used To Be is daarna weer een voorbeeld van een schitterend countrysoul nummer met galmende gitaar. In A Good Song krijg je van Swamp uitleg over hoe een goede song nu in elkaar steekt. De pianoballad Billy is zeer intiem, breekbaar en gevoelig.

Nog steeds is Swamp Dogg in staat om een schitterend soulabum af te leveren. En nog steeds breekt hij maar niet echt door bij het grote publiek. Misschien nu wel? Het zou verdorie eens tijd worden!

Tracklist:
01. Sleeping Without You Is A Dragg
02. Good, Better, Best
03. Don’t Take Her (She’s All I Got)
04. Family Pain
05. I Lay Awake
06. Memories (ft. John Prine)
07. I’d Rather Be Your Used To Be
08. Billy
09. A Good Song
10. Please Let Me Go Round Again (ft. John Prine)

Website: Joyful Noise Recordings