Sunnysiders – The Bridges
Format: CD – Digital / Label: Dancing Bear
Release: 2020

Tekst: Martin van der Velde

De Sunnysiders is een compleet nieuwe naam voor mij. Eerst maar eens wat op het world wide web rondspeuren om wat meer informatie van dit duo te vinden, maar daar vind je alleen informatie die in hun moedertaal is geschreven. Kroatië is het thuisland van Boris Hrepić Hrepa en Antonija Vrgoč Rola, Zagreb om precies te zijn.

En nieuwkomers zijn het beslist niet met de uitgave van de cd ‘The Bridges’ vieren ze hun tienjarig bestaan. In 2010 wonnen ze de Kroatische Blues Challenge, in de band divisie waarmee ze deelname aan de International Blues Challenge in Memphis. Tennessee in 2011 verworven. Hier schopten de Sunnysiders het tot de semi finales wat op zich al een prestatie genoemd mag worden en nu de band teruggebracht is tot een duo presteerden Boris Hrepić Hrepa en Antonija Vrgoč Rola het nogmaals om door te dringen tot de semi finales van de IBC van 2020.

Zoals gezegd bestaan de Sunnysiders tien jaar, om dit heugelijk feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan heeft het duo een aantal Kroatische gast muzikanten uitgenodigd voor de opnames van ‘The Bridges, maar ook Norman Beaker uit Engeland levert een bijdrage met zijn trio.

De naam ‘The Bridges’ is bewust gekozen, het staat voor verbintenis. Sinds jaar en dag verbindt muziek mensen met elkaar, waar ter wereld je ook vandaan komt muziek is de verbindende factor. De opnames zijn in november 2019 gestart en in januari 2020 afgerond. Voor het afmixen van de opnames heeft het duo de Ardent Studios in Memphis betrokken. Het resultaat dat officieel vanaf 12 oktober op het Dancing Bear label verkrijgbaar is heeft een rijk gedocumenteerde verpakking meegekregen, met alle songteksten en een kort verhaaltje over ieder nummer. Wat dat betreft dik voor elkaar en dan de muziek.

De schijf gaat van start met de stevige shuffle Crossroads Of Your Own waarop meteen de samenzang opvalt. Een gegeven dat we vaker op deze schijf tegen zullen komen. Het rudimentair klinkende When You Come So Near, met gitarist Manu Lanvin neigt naar stevige garage blues. Het sfeervolle Tiny Soul, dat gezongen wordt door Antonija Vrgoč Rola met Lorenzo Piccone op lapsteel zou ik meer als rootsmuziek willen typeren, evenals Flogging A Dead Horse, waarop gitarist Neno Belan en Hammondspeler Vedran Krizan dan weer een gastrol vervullen.
Maar ook stevige rockers passeren de revue, Hood In The Face, met een bijdrage van gitarist Medo Hans en Not The One Of Those, waarop Zoran Calic even een korte slide solo speelt en Kreso ‘Sonny Boy’ Oremus op harmonica de ruimtes vult.
De blues ballads You’re Not That Good To Me To Cry , met een voortreffelijke gast bijdrage van gitarist Yoki Lonich en de afsluitende track Heaven Blues Band, waarop het Norman Beaker Trio voor de nodige ondersteuning zorgt vormen, naast de rootsy stukken de rustpunten op dit album.

Live zullen de nummers nooit op deze wijze gebracht kunnen worden, daarvoor telt de cd teveel gastmuzikanten. Wel hebben de opnames van ‘The Bridges’ voor verbintenis tussen al deze fijne muzikanten gezorgd en dat is een mooi gegeven. Rest mij nog te melden dat Leo Andelkovic verantwoordelijk is voor het merendeel van het drumwerk. Al met al een aardige schijf. Daar is ook alles mee gezegd.  

Tracks:
01. Crossroads Of Your Own
02. When You Come So Near
03. Tiny Soul
04. Blockstop
05. Flogging a Dead Horse
06. You’re Not That Good For Me To Cry
07. Hood In The Face
08. No Pockets In The Grave
09. Not The One Of Those
10. Heaven Blues Band

Website: Sunnysiders