Sunflowers – Endless Voyage
Format: CD – LP – Digital / Label: Only Lovers Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Het Portugese duo Sunflowers spelen al jaren psychedelische punk en brachten in 2016 hun eerste album uit: ‘The Intergalactic Guide To Find The Red Cowboy’. Een leuk album die bij vlagen doet denken aan de eerste opnames van Pink Floyd, maar weinig richting kent. Daarbij weet ik na het beluisteren nog steeds niet waar die rode cowboy is. Met hun tweede album slaan de Sunflowers een andere weg in met een concept album.

‘Endless Voyage’ vertelt het verhaal over de opkomst van de machines en hoe die de wereld overnemen. De mensen die de eerste slachting overleven vluchten naar gebieden zonder technologie.

Het album begint vrij rustig (vergeleken met de rest van het album) met een Prologue. Het geweld in de wereld van de Sunflowers stort tijdens het volgende nummer volledig in elkaar.
Defective Machine is als een muzikale storm die op je afkomt. Het verhaal van het album is, met veel geweld, begonnen. De meeste nummers op het album zijn instrumentaal maar het verhaal is erg duidelijk, je moet gewoon je ogen dicht doen en dan zie je het verhaal.
Na al het geweld van Defective Machine komt het volgende nummer als een frisse wind, vandaar ook de titel Forest Wind. Het nummer van een minuut of twee is rustig en dromerig, de mensen hebben een plek gevonden waar ze denken veilig te zijn.
De titel van het volgende nummer doet verraden wat er dan gebeurt: Conflict Taking Place. Conflict Taking Place is het eerste niet instrumentale nummer van het album en doet denken aan The Wall van Pink Floyd. Na zo’n zes minuten van strijd volgt er weer een rustig dromerig nummer getiteld Dreaming Of Distant Shores.
Maar net als bij Forest Wind is de rust van korte duur, nog geen anderhalve minuut. Dreamweaver is snel en klinkt alsof je op de vlucht bent, iets wat wel in het verhaal past. Erg mooi is dat het nummer halverwege even helemaal stopt (alsof je kijkt welke kant je op moet voordat je verder rent) en vervolgens weer op volle kracht doorgaat.
Een beetje jammer is het dat je weet wat je krijgt bij het volgende nummer. Marble Gallery volgt de lijn van het album en is weer een rustig nummer, blijkbaar vaart de Marble Gallery over rustig water richting veiliger land.
Het album volgt een bepaald ritme: snel nummer, rustig nummer, snel nummer, rustig nummer. Als een soort golf beweging, of een oscillatie. Dat is toevallig ook de titel van het volgende nummer van dit album: Oscillations.
Na de, blijkbaar rustige, boottocht slaan de mensen wederom op de vlucht en horen we veel chaos en paniek. Voor dit nummer trekken de Sunflowers ruim zes minuten uit en zit veel beter in elkaar dan Dreamweaver. Het nummer bevat veel elementen van Dreamweaver maar ook stukjes van Defective Machine komen in dit nummer weer naar boven. Een mooi stukje muziek dat op het einde nog een leuke verrassing in petto heeft voor de luisteraar.
Na het geweld van Oscillations volgt weer een rustig nummer, een nummer om lang over na te denken getiteld Contemplation (wat overpeinzing of meditatie betekent).
Na ruim twee en halve minuut is het weer gedaan met de rust. Het volgende nummer Endless Voyage is in twee delen geknipt (geen idee waarom) en het album wordt vervolgens afgesloten met een Epilogue. Hoe het verhaal precies loopt tijdens Endless Voyage en de Epilogue ga ik niet vertellen, dat moet je zelf maar gaan beluisteren.

Kortom: 2020 is nog maar net begonnen maar één ding is zeker: dit album zal niet de boeken ingaan als het meest toegankelijke album van 2020. Er zullen veel mensen zijn die dit album niet kunnen waarderen maar gelukkig ook vele die dit prachtig zullen vinden. Ik zie het album als een soundtrack waarbij jouw fantasie de beelden erbij mag maken. Dus zet het album op ga in een luie stoel zitten, sluit je ogen en laat je meenemen op een reis door de toekomst volgens de Sunflowers.

Tracklist:
01. Prologue
02. Defective Machine
03. Forest Wind
04. Conflict Taking Place
05. Dreaming of Distant Shores
06. Dreamweaver
07. Marble Gallery
08. Oscillations
09. Contemplation
10. Endless Voyage
11. Endless Voyage part II
12. Epilogue

Website: Sunflowers