Sufferin’ Moses – King Of All The Sad Things
Format: CD / Label: Ain’t Dead Yet Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het kan raar lopen! Zo kom je hier een band tegen, Sufferin’ Moses, die bestaat uit een drietal muzikanten uit Southeast Ohio, die alle drie ofwel klassieke muziek en opera studeerden ofwel speelden. Hun voorliefde voor de blues deed hen echter besluiten om een band op te richten. Het trio bestaat uit Zach Quillen (zang, gitaar), Arnold Gottlieb (bas) en Sean Harshaw (drums).

En de blues is inderdaad op dit album aanwezig. Maar ook flink wat andere muzieksoorten! Het jammere daaraan is dat deze variatie/veelzijdigheid een eenheid in geluid op dit album in de weg staat. Toch is hier absoluut geen sprake van een slecht album. Integendeel!

Het album opent zeer veelbelovend met de bluesrockshuffle We Suffer. Een hard en soulvol nummer met messcherp gitaarwerk en een swingende, helaas voor mij onbekende, organist.
One Day At A Time is een funky shuffle waarin de geest van Creedence Clearwater Revival rondwaart. Dat komt mede door het stemgeluid van Zach, dat veel aan dat van John Fogerty doet denken. De broeierig pompende rocker King Of All The Sad Things trekt daarna wat meer richting het Classic Rock geluid van Bachman-Turner Overdrive.
Dan treedt de veelzijdigheid in! Ineens gaat de band in Back On My Feet op de countrytoer in een intiem, enigszins Blue Ridge Rangers achtig nummer met sprankelend boppend gitaarwerk.
De ballad Ghost past vervolgens meer in het straatje van een Bryan Adams. De zang van Zach is hier prima.. maar ik had ook niet anders van hem verwacht met zijn opera opleiding. Vervolgens gaan we in Someday Love op de akoestische Americana toer met rauw brullende zang van Zach.
Small Talk biedt weer een heel andere muzieksoort, namelijk verzorgde Beatles achtige poprock in een nummer waarin Joe Walsh en the James Gang genoemd worden. Alsof we nog niet genoeg variatie gehad hebben hoor je in Middle Name ineens een viool en cello en een fuzzbas in een nummer dat aan de donkere new wave van The The doet denken. Uiteindelijk barst dit nummer uit in een ware noise explosie!
Na het enigszins aan Jack Johnson herinnerende ontspannen swingende The Dream Is Free keert de band weer terug bij de blues met That’s Not Me At All. En het maakt niet uit dat dit nummer nogal wat weg heeft van “One Night” van Elvis Presley.Dirty Work is vervolgens een sompige luie boogie a la Sonny Boy Williamson’s “Help Me”.
Zach sluit het album in zijn eentje af met het akoestische Gimme Your Dark in de beste Willie Nelson stijl.

Een veelzijdige band, dit Sufferin’ Moses. Af en toe dus een beetje té veelzijdig. Als ze zich op een volgend album met één muzieksoort, de blues bijvoorbeeld, bezighouden zie ik het wel gebeuren dat ze met een prima album op de proppen komen. Nu moeten ze het even doen met het “aangenaam album”!

Tracklist:
01. We Suffer
02. One Day At A Time
03. King Of All The Sad Things
04. Back On My Feet
05. Ghost
06. Someday Love
07. Small Talk
08. Middle Name
09. The Dream Is Free
10. That’s Not Me At All
11. Dirty Work
12. Gimme Your Dark

Website: Sufferin’ Moses