Recensie: Strÿkenine – Strÿkenine I

 

Strÿkenine - Strÿkenine I

Strÿkenine – Strÿkenine I
Format: CD / Label: Pride & Joy Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zweden is een land, dat al heel wat melodieuze rockbands heeft voortgebracht. En wederom is hier het debuut van een Zweedse band, Strÿkenine.

Deze band uit Stockholm dook op in 2015 en bestaat uit Andi Sarandopoulos (gitaar), Henrik Remesaho (drums), Jacob Petäjämaa (zang), Alex Zackrisson (gitaar) en Tony Bakirciouglu (bas), op dit debuut aangevuld met toetsenisten Patrik Törnblom en Passi Oksman.

Het verschil tussen deze band en de talloze andere melodieuze rockbands is, dat bij Strÿkenine de ROCK voorp staat. Dat houdt automatisch in, dat we hier geen ballads tegenkomen. Een “euvel” waaraan de meeste andere melodieuze rockbands zich wel schuldig maken. Kortom, melodieuze rock met een “bite” dus!

Natuurlijk kom je invloeden als Europe, Bon Jovi en Def Leppard tegen maar ook Whitesnake invloeden.

Zo klinkt de opener Once And For All als een mix van Europe, Survivor en Whitesnake. Een nummer waarin ook het meesterlijke stemgeluid van Jacob  Petäjämaa opvalt naast de brullend snijdende gitaren.

De energieke pomper All About Us is voorzien van machtige funky grooves en is een opwindende stadionrocker. Live And Die opent spacey om vervolgens hoekig pompend verder te rocken.

Het geluid van Whitesnake duikt weer op in de opwindend hard riffende rocker Fool For Love. In de koortjes van het hoekig pompende Falling Down duiken Utopia (Todd Rundgren) invloeden op.

Tijdens de tweede helft van het album begint mijn aandacht wat te verslappen doordat de laatste drie nummers van het album allemaal in het melodieuze Europe/Bon Jovi hoekje zitten. Net iets te veel van het goede….

Fans van melodieuze rock, die hun rock graag hard willen horen, zitten bij Strÿkenine, meer dan goed!

Tracklist:
01. Once And For All
02. All About Us
03. Toxic
04. Live And Die
05. Fool For Love
06. Religion
07. Falling Down
08. Hold On To You
09. Better Believe It
10. All I Need
11. Alive

Website: https://www.facebook.com/Strykenine