Recensie: Shotgun Sawyer – Thunderchief – Anniversary Edition

 

Shotgun Sawyer - Thunderchief - Anniversary Edition

Shotgun Sawyer – Thunderchief – Anniversary Edition
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Ripple Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Vijf jaar geleden debuteerde het Amerikaanse Stoner Rock trio Shotgun Sawyer met het album ‘Thunderthief’. En vanwege dit heugelijke feit is het album nu opnieuw uitgebracht, aangevuld met een tweetal live bonustracks.

Shotgun Sawyer bestaat uit David Lee (drums), Brett ‘The Butcher’ Sanders (bas) en Dylan Jarman (zang, gitaar).

Het debuut werd in de Earth Tone Studios in Sacramento opgenomen en op het album is het trio nog een beetje zoekende naar een hun definitieve geluid.

Wat goed te horen is zijn de invloeden afkomstig uit de blues, de harde Classic Rock van Led Zeppelin en Black Sabbath en de meer grunge-achtige geluiden van bands als Soundgarden en Nirvana.

In Skinwalker, de opener van het album, vindt al gelijk een mengeling van  de ongepolijste rauwheid van Soundgarden en Nirvana plaats met de duisternis van Black Sabbath met een stevig raggende nummer als resultaat met een rauwe gierende sologitaar.

De opener gaat over in Sudden Death In The Flesh. Een loodzwaar groovend nummer met lompe riffs, een hard donker geluid en de schuurpapier stem van Dylan Jarman. Lawman opent met akoestische ’Oh Well’ riffs om daarna in een loodzwaar fuzzriff bombardement los te barsten. In het gemeen riffende That’s The Working Man valt vooral de compleet ‘over the top’ gierende fuzzgitaar solo op.

De Led Zeppelin invloeden komen aan bod in de loodzware groover I’m A Bad Man en vooral in het pompende Strawberry Jam, een bluesy nummer met een abrupt “that’s all there is” eind.

Soldier Song heeft een akoestische bluesy slidegitaar opening om daarna als een schurende, brandende fuzzblues verder te raggen.

Als bonustrack krijg je een live uitvoering van Skinwalker, met jammergenoeg een bootleg-achtige geluidskwaliteit maar ook met een gedeelte van Zeppelin’s Dazed & Confused, en een live uitvoering van het al eerder genoemde Strawberry Jam, met een veel betere geluidskwaliteit te horen.

Mocht je dit debuut vijf jaar geleden gemist hebben, dan is dit de ideale kans om een prima Stoner Rock album in huis te halen.

Tracklist:
01. Skinwalker
02. Sudden Death In The Flesh
03. Lawman
04. That’s The Working Man
05. I’m A Bad Man
06. Gravedigger Dan
07. Nothing Left To Lose
08. Soldier Song
09. Left For Dead
10. New Meat
11. Strawberry Jam
12. Skinwalker (live at Double Wide Studios)
13. Strawberry Jam (live at Earth Tone Studios)

Website: https://www.shotgunsawyer.com/home/