Stray Cats – Rocked This Town From LA to London
Format: CD -LP – Digital / Label: Surfdog – Mascot Label Group
Release:  2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het jaar 2019 vormde voor de Stray Cats een jubileumjaar, de viering dat ze vier decennia eerder werden opgericht. Er verscheen een nieuw studio album, ze gingen op tournee en dit live album vormt daarvan het verslag.

Nu acht ik het redelijk onmogelijk dat iemand de band niet kent. Voor diegenen die de laatste 40 jaar onder een stenen hebben geleefd een korte resume. Zoals gezegd werden ze in 1979 opgericht door Brian Setzer, Lee Rocker en Slim Jim Phantom.
Begin jaren tachtig scoorde ze hits met Runaway Boys, Stray Cat Strut en Rock This Town. Muziek ingeklemd tussen de energie van de punkrock en de veelkleurigheid van de rock & roll uit de jaren vijftig. Vanaf de gloriedagen kwam de band meermaals weet bij elkaar. Zoals nu bij dit recente jubileum.

De band bracht in 1988 en 2004 ook al live platen uit. De vraag doemt op of deze nu echt iets nieuws of anders toevoegt? Het antwoord is simpelweg nee! Dezelfde overbekende hits schieten op hoog tempo voorbij. Vergelijkbaar hoe dit ook gebeurd op de diverse verzamelplaten die van Stray Cats verkrijgbaar zijn. Het ‘live’ aspect voegt nu eigenlijk niets toe. Op sommige nummers lijken toonhoogte en tempo zelfs wat verlaagd.

Een van de betere bands uit hun generatie komen met een wat weinig spectaculaire release. Jammer, hopen dat ze snel weer iets nieuws uitbrengen. De katten worden natuurlijk ook wat ouder maar dit voelt een beetje pijnlijk. Dan is een nieuw album net wat leuker, nieuw materiaal is dan misschien afwisselender dan het afraffelen van een bekend nummer.  

Tracklist:
Tracklisting:
01. Cat Fight (Over A Dog Like Me)
02. Runaway Boys
03. Too Hip, Gotta Go
04. Double Talkin’ Baby
05. Three Time’s A Charm
06. Stray Cat Strut
07. Mean Pickin’ Mama
08. Gene & Eddie
09. Cry Baby
10. I Won’t Stand In Your Way
11. Cannonball Rag
12. Misirlou
13. When Nothing’s Going Right
14. (She’s) Sexy + 17
15. Bring It Back Again
16. My One Desire **
17. Blast Off
18. Lust ’N’ Love
19. Fishnet Stockings
20. Rock This Town
21. Rock It Off
22. Built For Speed
23. Rumble In Brighton

**On LP and digital only

Website: Stray Cats