Strawbs – Settlement
Format: CD – LP – Digital / Label: Cherry Red Records
Release: 2021

Tekst: Joop van Rossem

Deze band zag in 1964 (!) het levenslicht, destijds nog met The Strawberry Hill Boys als naam; drie jaar volgde de naamswijziging tot Strawbs of The Strawbs.

Dave Cousins (gitaar, zang, banjo) en Tony Hooper (zang, gitaar) stonden aan de doopvont van de band, die begin jaren ’70 een grote hit scoorde met Part Of The Union (nr. 2 in Engeland, nr.21 in Nederland).

In dat tijdsgewricht kwamen er nog meer sterke lp’s uit waaronder mijn persoonlijke favoriet ‘Deep Cuts’ uit 1977. Vijf decennia nadat de heren debuteerden op een major label, is er nu ‘Settlement’ met een dozijn kakelverse liedjes waaronder vaak de handtekening van Cousins staat.

Anno 2021 bestaat Strawbs naast Cousins uit twee leden die ook in de seventies deel uitmaakten van de groep, namelijk Chas Cronk (bas, zang) en Dave Lambert (gitaar, zang), aangevuld met toetsenist Dave Bainbridge en drummer Tony Fernandez. Tony Hooper kon niet aansluiten, want hij overleed op 18 november jl.

‘Settlement’ is een fijn teken van leven van de rockiconen uit het Engelse Leicester waarop diverse sterke songs zijn te vinden zoals het titelnummer, een prima albumtrack met licht progrock-achtige elementen. Ook de liefhebber van akoestische nummers wordt bediend middels Each Manner Of Man en The Visit; afsluiter Liberty kan door zijn poppy structuur zelfs enige radiopotentie niet ontzegd worden.

Aparte vermelding verdient ook Champion Jack dat zich ontwikkelt tot een ruim zeven minuten durende progrocker. Nieuwkomers zullen wellicht moeten wennen aan Cousins’ stem maar als je die horde hebt genomen, openbaart zich een lekker (pop)rockalbum.

Tracks:
01. Settlement
02. Strange Times
03. Judgement Day
04. Each Manner Of Man
05. The Visit
06. Flying Free
07. Quicksilver Days
08. We Are Everyone
09. Chorale
10. Champion Jack
11. Better Days (Life Is Not A Game)
12. Liberty

Website: Strawbs