Tip Jar – Once Lifetime

 

Tip Jar – Once Lifetime
Format: CD
Label: Shine-a-Light Records
Release: 2021

Release date: 19 februari, 2021

Op zoek naar de randen van de Americana

En opeens was daar ‘One Lifetime’, het vijfde album van Tip Jar. Geschreven en opgenomen in een tijd dat de cultuur in een diep dal zit en de toekomst voor velen ongewisser is dan ooit. De muziek van Tip Jar past niet gemakkelijk in de bekende hokjes. Er komen namelijk behoorlijk wat van die hokjes voorbij als je het nieuwe album beluistert: bluegrass, country, soul, folk, roots en zelfs een snuf jazz maken van ‘One Lifetime’ een afwisselende luistertrip.


De randen van de Americana worden voortdurend opgezocht en af en toe flink opgerekt. De stijl is dan ook lastig te definiëren, maar met de stemmen van
Bart de Win en Arianne Knegt als uitgangspunt is de karakteristieke Tip Jar-sound uit duizenden herkenbaar.
Persoonlijk, eerlijk, veel vocalen. Melancholieker wellicht dan voorheen, met knipogen naar de rafelranden van het leven.  

Photo: Yvette de Wit

Tip Jar is het internationale collectief van muzikale vrienden rond Bart en Arianne. Van Americanahelden als de Amerikaanse Walt Wilkins tot een jazzvirtuoos als Gilad Atzmon, van emerging talents als Baer Traa tot de Nederlandse snarenwonders Harry Hendriks, BJ Baartmans en Joost van Es.

Tip Jar’s eigen aanstekelijke Americana en de liefde voor Amerikaanse rootsmuziek bracht hen al op legendarische podia als Gruene Hall (Emmylou Harris, Johnny Cash) en Luckenbach (Willie Nelson, Guy Clark) en bezorgde hen een plekje in de line up van diverse festivals in Texas.
In de zomer van 2019 tourde Tip Jar in triovorm voor het eerst ook in Engeland. In eigen land opereert de band vooral in het Americana-circuit, maar ze doen het ook goed in de intiemere theaterzalen en muziekpodia. Ze traden diverse malen live voor de radio op bij o.a. Met het oog op morgen en in NPO2 Muziekcafé.

Website: Tip Jar

Photo by Ronald Rietman