Recensie: Strand Of Oaks – In Heaven

 

Strand of Oaks - In Heaven

Strand Of Oaks – In Heaven
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2021

Tekst: Filip Heidinga

Onder de naam Strand Of Oaks brengt Timothy Showalter al sinds 2009 regelmatig een album uit. ‘In Heaven’ is alweer het achtste album vol met rock, folk en folk-rock van deze sympathieke Amerikaan.

Showalter heeft geen makkelijk leven gehad en als je zijn verhaal leest zal iedereen begrijpen als de man cynisch en depressief zou zijn. Hij  weigert echter om op te geven en blijft positief doorgaan ondanks alles. Dit weet hij mooi te vertalen in zijn muziek, waar ‘In Heaven’ weer een mooi voorbeeld is. De lijst met tegenslagen in zijn leven is lang: zijn jongensdroom om atleet te worden werd onmogelijk door jeugdreuma, tijdens een tournee ging zijn vrouw vreemd en kwam hij op straat te leven en had hij eindelijk weer alles goed voor elkaar, brand zijn huis volledig af als hij op een andere tournee is. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Het album ‘In Heaven’ opent met Galacticana, die eerder al als single was uitgebracht. Showalter pakt je met dit nummer tijdens de eerste klanken mee zijn wereld in.

In het nummer Easter horen we naast Showalter ook James Iha, bekend van The Smashing Pumpkins, op gitaar en zang. Showalter schreef het nummer voor zijn vrouw over het verlies van haar moeder die drie jaar geleden om het leven kwam bij een auto ongeluk. Net als de andere nummers op ‘In Heaven’ gaat dit nummer over verlies, maar weet Showalter er toch een positieve noot te laten horen.

Hierdoor gaan de nummers meer over hoop en het doorstaan van moeilijke periodes in plaats van alleen maar over verlies en verdriet. Het maar liefst zes en een halve minuut durende Hurry volgt en gaat over Showalter’s alcoholverslaving en het feit dat hij uit deze donkere periode uit zijn leven kan klimmen en al jaren nuchter is.

Hurry laat een mooi beeld horen van zijn gevecht en verandert bijna constant, erg mooi gedaan. Hierna krijgen we even een korte adempauze met het ingetogen en sfeervolle Horses at Night, een eerbetoon aan Jimi Hendrix.

Somewhere in Chicago klinkt misschien vrolijk maar gaat over de dood van John Prine. Net als het vorige Horses At Night is Somewhere In Chicago ook een ode aan een overleden held van Showalter. Ook in Somewhere in Chicago vind Showalter een manier om toch positief te klinken over zo’n moeilijk moment in zijn leven.

Het volgende, Jimi & Stan, moet het grappigste nummer zijn over verlies die ik gehoord heb. Showalter’s kat Stan komt te overlijden en hij stelt zich vervolgens voor dat Stan in de hemel Jimi Hendrix tegenkomt en dat de twee goede vrienden worden.

Hierna komt het erg mooie Sunbathers, één van de hoogtepunten van het album. Ook hier gaat het over het feit dat alles overgaat en dat het soms regent en soms de zon schijnt. Net zo sterk als Sunbathers gaat Showalter door met Carbon.

Sister Saturn is een beetje de vreemde eend op het album met een sterke jaren tachtig invloed. Het nummer is niet wat we van Showalter gewend zijn en niet mijn favoriete nummer van het album. Ik heb liever dat hij blijft bij het maken van nummers als Slipstream.
Slowalter sluit het album af met het akoestische Under Heaven.

Kortom: Weer een geweldige plaat die live waarschijnlijk nog veel beter zal klinken.

Tracklist:
01. Galacticana
02. Easter
03. Hurry
04. Horses at Night
05. Somewhere in Chicago
06. Jimi & Stan
07. Sunbathers
08. Carbon
09. Sister Saturn
10. Slipstream
11. Under Heaven

Website: https://www.strandofoaks.net/

Als alles een beetje meezit zal Slowalter binnenkort weer live in Nederland te horen zijn:
11 februari – TivoliVredenburg, Utrecht
12 februari – Muziekgieterij, Maastricht
13 februari – Paard, Den Haag
14 februari – Oosterpoort, Groningen
15 februari – Hedon, Zwolle