Recensie: Cloakroom – Dissolution Wave

 

Cloakroom - Dissolution Wave

Cloakroom – Dissolution Wave
Format: CD / Label: Relapse Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het trio Cloakroom uit Northwest, Indiana, viert haar tienjarige bestaan met het uitbrengen van hun derde album ‘Dissolution Wave’. En dat is een heus concept album geworden, die door de band als een “space western” is omschreven waarin de mensheid op vakkundige wijze om zeep geholpen wordt.

Doyle Martin (zang, gitaar), Tim Remis (drums, zang) en Bobby Markis (bas) laten op dit album twee gezichten zien/horen. Het is loodzwaar, vol fuzzende en krakende gitaren waardoor een haast Stoner Rock-achtig geluid ontstaat en de andere is zwevend en psychedelisch.

De zware kant van Cloakroom is te horen in Lost Meaning. Een hevig fuzzend loodzwaar nummer waarin naast Stoner Rock trekjes ook de duisternis van Nirvana te horen is vol schurende, zoemende en krakende gitaargeluiden waar af en toe ook dromerige psychedelica doorheen prikt. Ook Fear Of Being Fixed is een loodzwaar voortploegend nummer met een schurende geluid.

De psychedelische kant van de band komt aan bod in Dissolution Wave dat meer de kant van Pink Floyd op zweeft maar waar de schrapende fuzz niet ontbreekt naast al het galmende gitaarwerk.

A Force At Play klinkt sprankelend en zwevend als een huwelijk tussen Pink Floyd en the Church maar ook weer met ruimte voor een zwaar fuzzende scheurgitaar. Dat geldt ook voor Lambspring. De Pink Floyd invloeden zijn het duidelijkst hoorbaar in Doubts met bluesy gitaarwerk van Doyle Martin.

De band eindigt het album zoals ze begonnen namelijk loodzwaar, a la Black Sabbath, rockend in Dissembler dat vrij abrupt de nek om wordt gedraaid om psychedelisch zwevend verder te gaan.

Het jubileumalbum van Cloakroom is verplichte kost voor de zware, psychedelische, jongens en meisjes onder ons.

Tracks:
01. Lost Meaning
02. Dissolution Wave
03. A Force At Play
04. Dottie Back Thrust
05. Fear Of Being Fixed
06. Lambspring
07. Doubts
08. Dissembler

Website: https://www.facebook.com/cloakroomisaband