+++Stone Soup and the Broken Teeth - Simmering

Stone Soup and the Broken Teeth – Simmering
Format: CD – Digital / Label: Stone Soup Publishing
Release: 2019

Tekst: Martijn Wesseling

Officieel is het album al in 2019 verschenen, maar ik ontdek het nu pas en een beter begin kan 2020 wat mij betreft niet hebben. Wat een feestje is het om dit album te beluisteren. De bandnaam zelf kwam me niet bekend voor. Dat is niet zo gek aangezien de heren pas zijn begonnen in 2018. Je zou dit niet zeggen tijdens het beluisteren van dit aanstekelijke debuut, ze spelen samen alsof ze al jaren niets anders doen.

De zeven mannen zijn samen gekomen via een craigslist advertentie van de oprichter en gitarist Branden Garner. Van 2007 tot 2017 was hij de frontman van The Waxies, een Celtische Punk band uit Grand Rapids. Hij raakte geïnspireerd door de muziek van Sturgill Simpson, die hem raakte met de mix tussen soul, country en honkytonk en teksten met inhoud. Hij besloot Stone Soup and the Broken Teeth op te richten. Over de bandnaam zeggen ze zelf het volgende:

“Stone Soup is an old folk story in which hungry strangers convince
the people of a town to each share a small amount of their food in
order to make a meal that everyone enjoys.The 7members of Stone Soup
have combined and done just that with their music.With varying
backgrounds from country and western swing, to rock, blues, funk and
soul, they are crafting a new sound that is shaking up the Midwest
from their home base in Grand Rapids, Michigan.”(bron:
https://www.stonesoupgr.com/bio)

Het album start direct goed met Lordly Prophits, een heerlijk swingende en groovende intro die overgaat in een soort Allman Brothers geluid. Het hele nummer is swingend en funky. Ze vervolgen het album met de als single verschenen Money. Dit nummer start met een heerlijke piano en gaat vervolgens net zo funky verder als het voorgaande nummer met een iets meer bluesy geluid. Met Just What We’ve Done. komen er wat meer country en folk invloeden naar voren, waarbij aan het einde zelfs een achtergrond koor te horen is.
Dit gaat over in Whiskey in My Pocket, die met een heerlijk honkytonk gitaartje af trapt. Opnieuw klinkt het als southern rock, maar deze keer iets meer richting CCR dan Allman Brothers. Het blijft allemaal heerlijk funky en dansbaar.
Bij Did Not Sleep at All gaat het tempo wat naar beneden en krijgen we een wat slepende en groovende ballade. Bij This Heart of Mine is de honkytonk en western swing weer volop aanwezig. Je krijgt de neiging om een line dance te gaan doen. De steeds aanwezige groove blijft het echter interessant houden. Dit liedje zal bij festivals zorgen voor een feestje. Het album sluit af met het acht minuten durende, meest progressieve en aanklacht tegen oorlog Diamonds (War’s Best Friend).

Over het gehele album laten ze horen dat ze ook teksten met inhoud kunnen schrijven. Dit is zeker een erg interessant debuut en een aanrader om te beluisteren. Het maakt tevens erg nieuwsgierig naar een live optreden van deze heren.

Tracks:
01. Lordly Prophits
02. Money
03. Just What We’ve Done
04. Whiskey in My Pocket
05. Did Not Sleep at All
06. This Heart of Mine
07. Diamonds (War’s Best Friend)

Website: Stone Soup and the Broken Teeth