Steve Hooker – The Old Testament Of Love
Format: CD / Label: Pimphouse Records
Releasedatum: 2019

Tekst: Peter Marinus

Op 6 maart a.s. speelt de Britse gitarist Steve Hooker met zijn Stripped Down Stompin’ Band in de Amsterdamse club Maloe Meloe. En dat concert is aan te raden voor de fans van ongepolijste rauwe rhythm & blues, die in het straatje van Dr. Feelgood zit.

En dat laatste is niet zo verwonderlijk want Steve Hooker heeft een verleden in bands als the Shakers, the Polecats, Rumble, Dr. Feelgood, Demented Are Go, Wilko Johnson en Morrissey. Een zeer ervaren gitarist dus!

Ook dit laatste album van deze uit Southend-on-Sea, Essex, afkomstige gitarist is zeer aan te raden. Hij wordt daarop zeer functioneel en swingend begeleid door Vic op de bas en Brian op zijn minimale (snaredrum) drums. Het instrumentale Necktie Party opent het album. Een loom boppend bluesy garagebilly (?) nummer met het uiterst smerige harde gitaarspel van Steve in de hoofdrol. In zijn spel zijn invloeden van Johnny Thunders, Link Wray en Wilko Johnson terug te horen.
In The First One’s Always Free is Steve te horen op zijn smerig huilende slide in een lui pompende shuffle met gast Dave op de stuwende piano. Een nummer, dat, mede door Steve’s grommende zang, klinkt als een smerige variant op “Hoochie Coochie Man”. Dave is ook, al rockend, aanwezig op het Dr. Feelgood-achtige The Old Testament Of Love. Stampende rhythm & blues met een flink soulgehalte en Steve’s snijdende gitaar. Zijn splijtende gitaar staat ook centraal in Don’t Let The Deal Go Down, een rock & roller uit het Chuck Berry boekje.
Tighten It zit vervolgens weer in het ongepolijste Dr. Feelgood hoekje. Een instrumentaal nummer waarin ook Stones-achtige gitaarriffs opduiken. Door de schurende bottleneck slide in Crows Legs klinkt deze luie instrumentale ontspannen shuffle net zo rauw als het geluid van Rainer & Das Combo.
De smerige lome boogie Mister Mojo Man sluit het album af. De zang van Steve komt in dit nummer akelig dicht in de buurt van Dr. Feelgood zanger Lee Brilleaux.

Liefhebbers van het Britse bluesgeluid van bands als Dr. Feelgood en the Inmates kunnen gewoonweg niet om dit album van Steve Hooker heen!

Tracklist:
01. Necktie Party
02. The First One’s Alwaus Free
03. The Old Testament Of Love
04. Don’t Let The Deal Go Down
05. Tighten It
06. Crows Legs
07. Mister Mojo Man

Website: Steve Hooker