Stargazery – Constellation
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Pure Steel Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat het geluid van Ritchie Blackmore’s Rainbow nog steeds van grote invloed is op de hedendaagse melodieuze metal scene bewijst dit derde album van de band Stargazery.

Een band, die bestaat uit een aantal zeer doorgewinterde muzikanten, namelijk zanger Jari Tiura (ex-MSG), gitarist Pete Ahonen (ex-Burning Point en Ghost Machinery), toetsenist Pasi Hiltula (ex-Kalmah), bassist Marko Pukkila en drummer Illka Leskala.

Toch zou het te gemakkelijk zijn om Stargazery als Rainbow imitators af te doen want zij vermengen het melodieuze Rainbow geluid met power metal invloeden, die je bijvoorbeeld bij een band als Stratovarius tegenkomt.

Het album opent lekker “ouderwets” met Sinners In Shadows, een fel pompend nummer waarin de uistekende krachtige Ronnie Dio-achtige strot van Jari Tiura opvalt.
War Torn is daarna een pompeus dreunend nummer met een voorname rol voor de keyboards van Pasi Hiltula. Hierin duiken de power metal invloeden op. Self-Proclaimed King spuit hakkend uit de startblokken en is een energieke Rainbow rocker met een aanstekelijk bombastisch refrein. De supervette bas van Marko Pukkila zet Ripple The Water in beweging. Een luie pomper met majestueus toetsenwerk en prima krachtige zang.
Het rustpunt van het album is de ballad I Found Angels met stemmig akoestisch gitaarwerk en Jari, die aantoont ook dit genre met gemak aan te kunnen.
Vervolgens is Constellation een furieuze rocker met een zeer massief, en tegelijkertijd ook melodieus, geluid. Caught In The Crossfire met zijn schurende riffs trekt meer richting het geluid van Whitesnake terwijl Dark Side Of The Moon al pompend aan “Say You Will” van Foreigner doet denken.
De afsluitende songs In My Bllood en Raise The Flag zijn weer prima rockende voorbeelden van Rainbow beïnvloede melodieuze metal.

Stargazery’s derde album is een album waar liefhebbers van melodieuze metal heel gelukkig van worden.

Tracklist:
01. Sinners In Shadows
02. War Torn
03. Self-Proclaimed King
04. Ripple The Water
05. I Found Angels
06. Constellation
07. Caught In The Crossfire
08. Dark Side Of The Moon
09. In My Blood
10. Raise The Flag

Website: www.facebook.com/stargazery