Sonny Landreth – Louisiana Code (Live Chicago 1993)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Second Line
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Slidegitarist Sonny Landreth staat in gitaarkringen bekend als The King of Slydeco. Landreth komt uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten, uit Louisiana waar de lokale muziekstijl zydeco is. Landreth begon zijn carrière in 1979 als lid van Clifton Chenier’s Red Hot Louisiana Band. Chenier was toen dé zydeco-artiest in de muziekscene van New Orleans.

Landreth begon na zijn periode bij Chenier zijn eigen band, The Goners, waarmee hij in 1988 uitgebreid door Amerika toerde als begeleidingsband van John Hiatt. Begin 80-er en 90-er jaren maakte hij met The Goners een aantal platen onder eigen naam, die hem definitief als solo-artiest op de kaart zetten.

Het album dat nu voor ons ligt is uit die tijd, maar de opnamen hebben nooit eerder het licht gezien. ‘Louisiana Code (Live in Chicago 1993)’ bevatten de opnamen van een live-concert dat werd uitgezonden op XPT Radio Chicago.

Landreth speelt er met The Goners (Kenneth Blevins op drums, Dave Ransom op bas en Steven Cohn op orgel, accordeon en vocals) een aantal songs van de albums uit begin 90-er jaren (Blues Attack uit 1981, Down In Louisiana uit 1986 en Outward Bound uit 1992).

En vanaf het eerste nummer, Common Law Love, knalt de zydeco blues de speakers uit met prachtige interactie tussen Landreth’ slidegitaar en Cohn’s accordeon. In het tweede nummer, Webb Wilder’s Meet Your New Landlord, laat Landreth in het intro zijn slidegitaar janken, gieren en krijsen voordat de vrolijke en zeer dansbare muziek losbreekt.

Zo gaat het het hele album door met Speak Of The Devil (van de Pirates Of Mississippi) met mooi orgelspel van Cohn en met het knallende Blues Attack dat die titel ten volle verdient. In al die nummers laat Landreth horen dat hij niet voor niets tot de allergrootste slidegitaristen uit de muziekscene wordt gerekend door collega’s/fans als Eric Clapton, Robben Ford en Mark Knopfler.

Het live-concert sluit af met twee van zijn bekendste songs, het opwindende Bad Weather en Congo Square ( het plein in New Orleans waar vroeger op zondag de slaven die op de cotton fields werkten, samenkwamen om op de zydeco muziek te dansen).

Tracklist:
01. Common Law Love (Live)
02. Meet Your New Landlord (Live)
03. Tuning (Live)
04. Speak Of The Devil (Live)
05. Talking, Pt.1 (Live)
06. Instrumental No.1 (Live)
07. Talking, Pt.2 (Live)
08. Blues Attack (Live)
09. Band Intros (Live)
10. Sacred Ground (Live)
11. Talking, Pt.3 (Live)
12. Bad Weather (Live)
13. Congo Square (Live)

Website: Sonny Landreth