Snakebite - Rock Rumble & Roll
Format: CD / Label: Rebel Music Records
Releasedatum: 6 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Met negen albums op hun conto mag je de Zweedse band Snakebite, uit Arvika, absoluut als een rockabilly instituut rekenen. Hoewel je de band met het etiket “rockabilly” vreselijk tekort doet! Deze band gooit namelijk met het grootste gemak rauwe rhythm & blues en zelfs boogie door hun rockabilly. De trefwoorden voor hun muziek, en zeker ook voor dit nieuwe album, zijn dan ook “energiek”, “rauw”, “swingend” en “messcherp”.
De band bestaat uit Jorgen Gillsted (zang, gitaar), Rolf Andersson (drums), Christian Ericsson (bas) en Henrik Alfredsson (piano).

De band gaat direct onstuimig van start met Fantasy Lady. Rockabilly met een rauw gitaargeluid, dat erg veel weg heeft van het harde Link Wray geluid. Hierdoor heeft het nummer ook gelijk een smerig garagerockgeluid a la The Count Bishops of the Pirates. De nadruk ligt in Oakie Boogie meer op de rockabilly. Rockabilly van het pompende soort met hard snijdend gitaarwerk en een knallende pianosolo. De band blijft stug doorpompen in het volgende rockabilly nummer Rock Rumble & Roll met een refrein dat je lekker mee kan brullen.
In Long Black Train gaat de band ineens op de Status Quo boogie toer en deze “heads down no nonsense” boogie klinkt nog eens lekker ook! Datzelfde geintje haalt de band uit in Blues Comes Around, een al even vette boogie.
Ook voor een rockabilly boogie als It’s Been A Long Time draaien de mannen hun hand niet om. Hier hebben we te maken met een geoliede rocker met priemend hard gitaarwerk. I’m The Man is een ietwat afwijkend nummer doordat Snakebite hier duidelijk op de Johnny Cash toer gaat in een loom boppend nummer met akoestische gitaar.
Vervolgens heeft This Is The Night dezelfde rauwe energie als bijvoorbeeld “Please Don’t Touch” van Johnny Kidd & The Pirates. Het gitaarspel van Jorgen Gillstedt vertoont hier heel wat raakvlakken met dat van Mick Green. Down The Highway heeft erg veel weg van het energieke bluesgeluid van Dr.Feelgood hetgeen ook gebeurt in de hoekig pompende cover van het Dr. John nummer Lights Out, dat vooral bekend werd door Dr. Feelgood. 24 Hours is weer een uitstekend voorbeeld van pompende rauwe rockabilly met een wild rockende piano en hard twangende gitaar.
In de aflsuiter van het album, Rockin’ Kick, laat de band horen dat hun mix van rockabilly en rhythm & blues gewoonweg onweerstaanbaar is.

Na negen albums wordt het toch hoog tijd dat wij in Nederland ook eens enthousiast gaan worden van Snakebite. Dit nieuwe album is een aanrader voor de fans van zowel rauwe rockabilly als rauwe rhythm & blues.Tracklist:
01. Fantasy Lady
02. Oakie Boogie
03. Rock Rumble & Roll
04. Long Black Train
05. It’s Been A Long Time
06. It’s Too Late
07. I’m The Man
08. This Is The Night
09. Down The Highway
10. 24 Hours
11. Blues Comes Around
12. Lights Out
13. Rockin’ Kick

Website: Snakebite