Recensie: Sister Son – Out Of The Woods

 

Sister Son - Out Of The Woods

Sister Son – Out Of The Woods
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Pumpkin Records
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

Het is in een land als Oostenrijk geen sinecure om als muzikant van niet-Oostenrijkse muziek een carière op te bouwen. Als rockmuzikant lukt dat eigenlijk alleen als je Duitstalige teksten en vocalen bezigt, maar beter nog, in een van de vele verschillende Oostenrijkse dialecten uitvoert. En een muzieksoort als de blues heeft er nog een underground-status, zeker Engelstalige blues.

Toch zijn er steeds weer mensen die met de blues aan de slag gaan en gelukkig is er een kleine bluesscene die die muziek uitbrengt, waarbij op air play nauwelijks hoeft te worden gerekend.

Zo is er nu een album verschenen op het sympathieke Pumpkin Records (dat in 2018 onder meer het Dylan-album Mally Plays Dylan van “Sir” Oliver Mally uitbracht) van een trio jonge muzikanten uit Graz dat onder de naam Sister Son een moderne versie van akoestische country blues heeft uitgebracht onder de titel ‘Out Of The Woods’.

Sister Son
credit: Konstantina Risovalis

Het trio Lisa Kaufmann, Werner Wohlgemuth en Daniel Gutmann steunt vooral op de sterke bluesstem van Lisa Kaufmann, die ondersteund door de schaarse instrumentatie van gitaar, contrabas en percussion een negental prima bluessongs ten gehore brengt.

Gelukkig zijn de muzikanten niet in de val getrapt om de originele country blues sound te kopiëren, invloeden uit de moderne muziek klinken in de songs door, waardoor die een frisse sound creëren. Zoals in het bijtende openingsnummer You Can’t Polish Shit (lekkere binnenkomer zo’n titel).

Mooi (slide)gitaarwerk is te horen in de country blues Spiral Blues en in de intrigerende moderne boogie Dig ‘Em. Hoogtepunten van het debuutalbum zijn Who Cares (In the end you’ll be the only one there, in the end you’ll be the only one who cares) met een mooie, bijna onhoorbare vioolbegeleiding en de fraaie folkblues In The Woods met die lekkere bluestem van Lisa Kaufmann.
Die stem draagt ook de Tom Waits-cover Way Down In The Hole.

Met Out Of The Woods heeft Sister Son een sympathiek en interessant bluesalbum afgeleverd dat doet smaken naar meer.

Tracks:
01. You Can’t Polish Shit
02. Spiral Blues
03. Dig ‘Em
04. Who Cares
05. In The Woods
06. Versus The Waves
07. Way Do0wn In The Hole
08. Beat The Devil
09. Worker’s Blues