Sirkus – This World Below
Format: 12” vinyl EP / Label: Nasoni Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Sirkus is een Duitse band uit Düsseldorf die ons op haar derde release, de EP ‘This World Below’ een tweetal gezichten lijkt te laten zien. De gemene deler op de EP is het feit, dat we hier met een viertal gospelbluesnummers te maken hebben, uitgevoerd door een niet-Christelijke band.

Jonathan Geis (drums), Lukas Sauer (sologiutaar), Marcel Bickert (djembé, percussie), Max Sauer (zang, viool. gitaar), Michael Hauck (bas) en Patrick Staudle (toetsen) hebben hun EP in twee delen gesplitst.

De opener, Death Don’t Have No Mercy In This Land, is een cover van het Reverend Gary Davis nummer en klinkt hier als een loom groovend nummer met een bluesy pubrock geluid a la Sniff N The Tears waarin de sologitaar van Lukas Sauer als boter door dit nummer heen snijdt.
Sinnerman is een traditioneel gospelnummer, dat ondermeer door Nina Simone bekend werd. Bij onze Duitse vrienden wordt een bluesy geluid (de gekwelde zang) vermengd met een subtropische swing (calypso-reggae) met een verrassend lekker resultaat.

In de overige twee nummers staat de blues voorop. In My Time Of Dying is vooral bekend door de cover van Led Zeppelin. Sirkus opent het nummer met een schurend dreigend intro. Daarna volgt een totaal andere uitvoering met haast gestamelde zang en een duister en naargeestig, en daardoor zeer intrigerend, geluid.
De afsluiter, What Are They Doing In Heaven Today, werd in 1901 geschreven door de Methodisten predikant Charles Albert Tindley en is een breekbare bluesy cover waarin de bluesy zang ondersteund wordt door zacht roffelende drums en een soulvol galmende elektrische piano.

Deze vier nummers van Sirkus beloven veel goeds voor de toekomst. Persoonlijk hoop ik dat zij meer ruimte gaan maken voor hun duistere bluesy kant.

Tracklist:
01. Death Don’t Have No Mercy In This Land
02. Sinnerman
03. In My Time Of Dying
04. What Are They Doing In Heaven Today

Website: Sirkus