Shoji Naito – Westmont To Chicago: Tribute To Eddy Clearwater
Format: CD – Digital / Label: Ogden Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Shoji Naito is een gitarist, harmonicaspeler en bassist, die oorspronkelijk uit Toyota, Japan komt en die in 1996 naar Chicago verhuisde om daar de blues te gaan bestuderen.

In 2004 werd hij lid van de band van zanger-gitarist Eddy Clearwater uit Westmont, Illinois en trad hij vaak op met Billy Branch & the SOB’s.

Op zijn eerste soloalbum brengt Shoji een eerbetoon aan Eddy Clearwater, die, samen met zijn band, ook meespeelt op het album. Het resultaat is een heerlijk authentiek bluesalbum van ouderwetse kwaliteit, vol met shuffles en slowblues.

Geopend wordt met Freddie King’s Sen Sa Shun. Een ontspannen instrimentale lome shuffle met donker, haast twangend, gitaarspel. Die wordt gevolgd door de shuffle I Need You So Bad, een nummer van B.B. King. Het zal daarom geen verbazing wekken dat het nummer wordt opgesierd met krachtig gitaarspel. Daarnaast valt de smachtend huilende harmonica en de doorleefde bluesstrot van Eddy Clearwater op.
Like The Creeper is een akoestische bluesshuffle met Shoji’s intens brullende harmonica. Eddy Clearwater is te horen in zijn eigen nummer Stranded. Een slowblues met fraai snijdend gitaarspel en rauwe zang.
Ook A Minor Cha-Cha is van Clearwater’s hand en is een luchtig deinende instrumental blues cha cha cha. Lowell Fulson’s Reconsider Baby krijgt een intieme lome akoestische versie, op de priemende elektrische gitaarsolo na dan.
In Clearwater’s Eddy’s Midnight Dream treedt de Japanse pianist Lee Kanehira aan. Deze ballad neigt iets te veel richting de easy listening, ondanks het sfeervolle gitaarspel.
Zangeres Willie Noll blijkt over een krachtige bluesstrot te beschikken in de semi-akoestische shuffle Find Yourself. De rauwe bluestem van Willie Buck is the horen in twee nummers. Allereerst in Tommy McClennan’s Deep Blue Sea Blues. Een rauwe Chicago blues met brullende harmonica en hard knallend gitaarwerk.
Ook is Willie te horen in Don’t Go No Further, een luchtig pompende shuffle met hard schreeuwend harmonicawerk. Greyhoud Harmonica Jam is een akoestische swinger met ukelele en Shoji’s uitbundig brullende harmonica. Eddy Clearwater treedt weer aan in You Don’t Have To Go. Een lui voortsjokkende Chicago blues waarin Shoji zijn harmonica woest laat brullen.
Zangeres Ginny Morin geeft een jazzy touch aan de Sippie Wallace klassieker Women Be Wise. Crossover is een krachtige shuffle met hard priemend gitaarwerk en met Tom Crivellone als gastgitarist.
De afsluiter is Ogden Avenue en dat is de straat die Westmont met Chicago verbindt. Het nummer is een rauwe boogie, in de beste John Lee Hooker stijl, met gemeen snijdende slidegitaarwerk.

Shoji Naito heeft een zeer aangenaam eerbetoon aan Eddy Clearwater afgeleverd.

Een album van een ouderwetse (top) blueskwaliteit.

Tracklist:
01. Sen Sa Shun
02. I Need You So Bad
03. Like The Creeper
04. Stranded
05. A Minor Cha-Cha
06. Reconsider Baby
07. Eddy’s Midnight Dream
08. Find Yourself
09. Deep Blue Sea Blues
10. Don’t Go No Further
11. Greyhound Harmonica Jam
12. You Don’t Have To Go
13. Women Be Wise
14. Crossover
15. Ogden Avenue

Website: Shoji Naito