Shawn Pittman – Make It Right!
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De in de staat Oklahoma geboren Shawn Pittman verhuisd op zijn zeventiende. Daar gaat een tijdje naar de Booker T Washington High School of Performing Arts maar stopt voortijdig met zijn opleiding. Dankzij zijn muzikale oom krijgt Shawn toch nog zijn opleiding en begint te spelen tijdens jamsessies in Dallas. Op 23-jarige leeftijd brengt hij zijn eerste album uit: ‘Blues From Dallas’. In de jaren die volgen zou hij nog twee albums uitbrengen voordat hij een paar jaar stopt met muziek maken. Pittman’s muzikale bloed blijft echter stromen en Pittman gaat weer optreden en albums maken. Nu met het doel om elk jaar een album uit te brengen.

In 2019 brengt Pittman zijn tijd vooral door op tournee maar weet toch even tijd te vinden om een album op te nemen. Samen met zijn bassist Erkan Ozdemir en zijn zoon Levent Ozdemir op drums. Met z’n drieën brengen ze twee dagen door in een studio in Denemarken om het album ‘Make It Right!’ op te nemen. In één dag wordt het album vervolgens gemixt en Pittman heeft weer een album af. Het lijkt hierdoor dat Pittman zichzelf weinig tijd gunde om het album te maken. Blijkbaar heeft hij wel veel tijd besteed aan het schrijven van het album want nergens is te horen dat dit een haastklus is geweest.

Pittman begint het album swingend met een echte laid back blues rock nummer: Done Tole You So!. Finger on the Trigger sluit in het begin erg mooi aan op Done Tole You So! en laat Pittman horen hoe goed hij met zijn gitaar om kan gaan, met een paar mooie solo’s tot gevolg.
Op dit album staan twee nummers met een uitroepteken, Done Tole You So! en nu Make It Right!. Het titelnummer is een lekker swingend nummer, net als het volgende nummer I Feel Good. Tijdens I Feel Good is goed te horen dat Pittman geïnspireerd is door countrymuziek uit Texas.
Dan zijn we toegekomen aan de twee langste nummers van het album, eerst There Will be a Day (bijna vijf minuten) en How Long (ruim zes minuten). There Will be a Day is totaal anders dan I Feel Good en heeft veel jazz invloeden maar Pittman weet hier toch weer een echt Shawn Pittman nummer van te maken.
Van jazz gaan we dan door naar de blues met How Long. Pittman soleert er vrolijk op los tijdens dit nummer waardoor het nummer best wel long is, maar ook weer zorgt voor een klein rustmoment halverwege het album.
Pittman swingt daarna weer vrolijk verder met het country blues nummer For Right Now. Het volgende nummer, Cold Sweat, wordt volledig gestuurd door Pittman’s gitaar en de drums van Levent Pittman. Het gevolg is een instrumentaal nummer met een mooie samenwerking.
Woke Up Screaming is een echte bluesrock die net als de rest van het album best lekker swingt. Het tempo gaat met Let it Go weer iets omlaag. Pittman’s gitaar opent het bluesnummer Fair Weather Friend en deze blijft op de voorgrond tijdens het gehele nummer. Met het korte nummer I’m Done is Pittman klaar met het album, een album dat lekker swingend wordt afgesloten.

Kortom: Weer een nieuw album van Shawn Pittman waarop hij country blues en bluesrock samenbrengt. Een erg leuk album dat ook nog eens lekker swingt ook.

Shawn Pittman zou met zijn band de komende tijd door Europa touren en 2 mei op het Moulin Blues Festival spelen. Door de corona maatregelen is dit helaas niet mogelijk en zullen we wat langer moeten wachten totdat we Shawn Pittman en zijn band weer live kunnen zien en horen in Nederland.

Tracklist:
01. Done Tole You So!
02. Finger on the Trigger
03. Make It Right!
04. I Feel Good
05. There Will be a Day
06. How Long
07. For Right Now
08. Cold Sweat
09. Woke Up Screaming
10. Let It Go
11. Fair Weather Friend
12. I’m Done

Website: Shawn Pittman