Aphranova – The Crossing
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het aantal Nederlandse bands of artiesten, dat zich bezighoudt met jazzy pop/fusion is niet echt groot te noemen. Daarom is het goed dat de band Aphranova zich nu aan het muziekfront meldt. Deze Gronings/Drentse band bestaat uit Angelique van Os (zang, saxofoon), Tony Hoyting (keyboards), Arthur Buitelaar (bas en contrabas) en Ancel Klooster (drums, percussie), op dit album aangevuld door gitarist Joost van der Beek, de Noorse saxofonist Karl Seglem en het Red Limo String Quartet. Die laatse zou bekend kunnen zijn via hun werk met o.a. Kyteman, Wende Snijders en Eddie Vedder. Naast de gasten spelen er ook nog drie blazers mee (zie credits).

Fotografie Richard Lahuis Artwork Jenna Janke

Na een EP en een single is het nu dus tijd voor een volwaardig album, dat gevuld is met zeer aangename, lome, jazzy pop waar vaak een funky randje aan vast zit.

Zoals bijvoorbeeld in West Coast Road. Een loom groovend nummer dat door de bijdrage van het Red Limo String Quartet richting het soulvolle, funky, geluid van Soul II Soul trekt. Angelique van Os beschikt over een heldere soulvolle stem in dit zeer weldadige nummer.
De stuwende contrabas van Arthur Buitelaar opent No Man’s Land, een dromerige jazzpop ballad met zachte funky grooves, priemend gitaarwerk en Tony Hoyting op zowel piano als synthesizer.
Intuition wordt door het Red Limo String Quartet op statige wijze geopend waarna het loom en funky voorbij zweeft met een geluid dat ergens tussen Incognito en Sade in te parkeren is. The Wiling Mistress is opgedragen aan schrijfster Aphra Behn (1640-1689) en is een hoekig funky fusionnummer met lichte latin trekjes waarin het Red Limo String Quartet wederom voor een Soul II Soul-achtig soulgeluid zorgt.
Ik kan mij heel goed voorstellen dat Little River de single van het album is geworden want het is een vrolijk swingend, soulvol groovend, nummer met een zeer opgewekt geluid.
In het loom groovende The Crossing valt het intiem sprankelende pianowerk van Tony Hoyting op. Hierdoor krijgt dit nummer een haast Ten Sharp-achtig popgeluid. En dan duikt eindelijk de saxofoon van Karl Seglem op in het intro van Senses. Het soepele saxspel zorgt voor een soulvol jazzgeluid in deze ballad.
De drums en de contrabas zorgen in Never Alone voor een heerlijk lome groove, die de basis vormt voor een atmosferisch, tintelend jazzpop nummer. Na het Incognito-achtige soulvolle Almost There volgt de heerlijke luie funker The Mirror Of Life met een lekker groovende gitaar.
Ook de afsluiter Your Story is funky maar dan op een luie hoekige manier met soulvol orgel en Joe Zawinul-achtige synthesizerspel.

Aphranova bewijst met dit debuutalbum, dat Nederland dus wel degelijk over een prima jazzpop/fusionband beschikt. Ik kan dit album dan ook met een gerust hart aanbevelen aan de liefhebbers van dit genre!

Tracklist:
01. West Coast Road
02. No Man’s Land
03. Intuition
04. The Willing Mistress
05. Little River
06. The Crossing
07. Senses
08. Never Alone
09. Almost There
10. The Mirror Of Life
11. Your Story

Website: Aphranova