+Shawn Lee - Rides Again

Shawn Lee – Rides Again
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Légère Recordings
Release: 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse zanger, multi-instrumentalist, producer en videogamecomponist Shawn Lee is op 28 december 1963 geboren in Wichita, Kansas. In 1988 verhuist hij naar Los Angeles en speelt daar met The Dust Brothers en Jeff Buckley. Lee speelt ook in de bands van Jonathan Jeremiah, Kelis en Amy Winehouse. Bij het grote publiek wordt hij bekend als lid van Young Gun Silver Fox, een duo dat hij vormt met Andy Platts van de Londense band Mamas Gun. Shawn Lee woont tegenwoordig in Londen.

Shawn Lee (The Silver Fox) is een bezig baasje maar vond tussen zijn vele activiteiten toch ruimte voor een tweede soloalbum. Dit album, ‘Rides Again’, kwam in november jl. uit als opvolger van zijn solodebuut ‘Harmonium’, dat in 2005 (alleen in Japan) werd uitgebracht. Op zijn nieuwe album zingt Lee en bespeelt ook de meeste instrumenten. Bijdragen zijn er van Joe Harvey-Whyte (pedal steel), Carwyn Ellis (keyboards), Andy Ross (saxofoon) en Everton Nelson (viool). Het album is opgenomen in Shawn Lee’s eigen studio o.l.v. engineer Pierre Duplan.

‘Rides Again’ zat al een tijdje in de pipeline want het openingsnummer Wichita schreef hij al in 2007. Een sfeervol relaxed nummer met duidelijke Westcoast invloeden. Wherever The Wind Blows is een lome ballad met keyboards en mooi gitaarwerk.
Chrystal Springs is een modieuze zweverige ballad, met pedal steel en wah wah gitaarlicks. De invloeden van de 70’s pop/Americana zijn duidelijk te horen en dat geldt ook voor het countrysoul-achtige Losin’ My Mind.
Brown Hair Woman begint met een intro dat sterk doet denken aan Gino Vannelli. De jaren ’80 breken door in Farmer Brown, een funky song (met drummachine) in de stijl van Hall & Oates. Mr. Maestro is een funky jazzy instrumental met drums, Hammond en een pompende bas. In de ballad Yesterday Tomorrow Today zijn naast de drummachine en piano slierten Hammond te horen. In het energieke Latin-achtige Kansas City, met fraai akoestische gitaarwerk, keert de 70’s popsound weer terug. Het album wordt rustig instrumentaal (harpsicord, slide en piano) afgesloten met Joyland,    

 Conclusie:
‘Rides Again’ is een persoonlijk getint album met relaxte Americana, gecombineerd met een flinke dosis 70’s (soul)pop, dat prettig weg luistert.

Tracks:
01. Wichita
02. Wherever The Wind Blows
03. Crystal Springs
04. Losin’ My Mind
05. Brown Hair Woman
06. Farmer Brown
07. Mr. Maestro
08. Yesterday Tomorrow Today
09. Kansas City Summer
10. Joyland

Website: Shawn Lee

Shawn Lee treedt op 7 februari 2020 voor het eerst in Nederland (Bitterzoet, Amsterdam) op.