Seth Lakeman – A Pilgrim’s Tale
Format: CD – LP – Digital  / Label: BMG Rights
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Meerman die zingt over schip dat de oceaan overstak, zeg maar. Een episch verhaal dat een bescheiden folk meesterwerk oplevert. Alsof de liedjes net als het bezongen schip ook 400 jaar oud zijn. Een in Europa misschien wat onbekend verhaal gegoten in twaalf mooie liedjes.   

Het jaar was 1620. Engelse kolonisten die naar Leiden waren gekomen om te vluchten van religieuze vervolging gingen op reis naar de nieuwe wereld. Het schip de Mayflower bracht hun naar Amerika. Een plek waar zij hoopte vorm te kunnen geven aan een nieuw bestaan, ver van anglicaanse bemoeienis. Eenmaal aan land stichten zijn Plymouth Kolonie in de huidige Massachusetts.

Een geschiedenis die alleen maar goed kan worden vertelt door een artiest die haast gespecialiseerd is in dit soort onderwerpen. Seth Lakeman in de rol van muzikale geschiedenisleraar. Voor hem is dit album nummer tien,in een carrière gemarkeerd in traditie en folk. De beste vergelijking is misschien wel Richard Thompson, ook iemand die nieuw materiaal maakt van oude verhalen. Dan is hij ook nog multi-instrumentalist op gitaar, banjo en viool.
Een artiest die bijna alles kan en altijd kwaliteit levert.  Het verhaal van de pelgrims wordt verbeeld met gitaar, drums en viool. Een authentieke stijlvorm die past bij de wereld van de 17e eeuw.

In de verbeelding bevind de luisteraar zich op het schip, meegespeeld door dagen van storm als ook dagen van verveling. Hopend op een nieuwe wereld. Een nieuwe leefomgeving van hoop en geloof. Een artiest die dat effect kan bewerkstelligen is er een van formaat.

Tracklist:
01. Watch Out
02. Pilgrim Brother
03. Westward Bound
04. A Pilgrim’s Warning
05. Sailing Time
06. The Great Iron Screw
07. Dear Isle of Engeland
08. Saint And Strangers
09. Foreign Man
10. Bury Nights
11. The Digging Song
12. Mayflower Waltz

Website: Seth Lakeman