Selwyn Birchwood  – Living In A Burning House
Format: CD (orange) Vinyl – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Als er nieuwe release op het vermaarde Alligator label verchijnt kan je er automatisch van uitgaan dat je met een kwaliteits- bluesrelease te maken hebt. Zo ook bij het nieuwe, derde, album van Selwyn Birchwood. Ik durf zo ver te gaan dat je met dit album van deze zanger-gitarist uit de USA zelfs te maken hebt met een subliem album!

Hij noemt de muziek op dit album “electric swamp funkin’ blues” en wordt op het album bijgestaan door Regi Oliver (baritonsaxofoon, tenorsaxofoon, altsaxofoon, fluit), Donald “Huff” Wright (bas), Philip “Squeak” Walker (drums), Walter “Bunt” May (Hammond B3, piano), Tom Hambridge (backing vocals), Diunna Greenleaf (zang) en CeCe Teneal (backing vocals).

Het album is verdeeld in rauwe funky bluesnummers en nummers, die ietsjes meer de soul(blues) kant op gaan.

Uit de harde rauwe blueshoek is het openingsnummer I’d Climb Mountains een schitterend voorbeeld met hard bijtend gitaarspel van Selwyn a la Albert Collins/ Luther Allison in een zweterig funky nummer. Selwyn beschikt ook nog eens over een lekker doorleefd soulvol stemgeluid.
I Got Drunk, Laid And Stoned is voor sommigen onder ons een soort heilige 3-eenheid in een swampy bonkend bluesnummer met gemeen uitschietende slidegitaar.

Vervolgens is You Can’t Steal My Shine een stuwende soulboogie met prima soulvolle zang en venijnig wah wah gitaarwerk. Het harde Albert Collins geluid is weer terug te horen in de onstuitbare shuffle Through A Microphone.

Van de meer soulblues-achtige nummers springen het gemoedelijk deinende She’s A Dime (met de hilarische tekst “My baby’s go so much sweetness, afraid she’ll give me diabetis”), de lekker intieme ballad One More Time en het hoekig groovende Living In A Burning House (een scenario waaraan je in de huidige tijd met de avondklok niet aan moet denken) er uit.

Met dit nieuwe album van Selwyn Birchwood haal je een briljant bluesrock album in huis!

Tracklist:
01. I’d Climb Mountains
02. I Got Drunk, Laid And Stoned
03. Living In A Burning House
04. You Can’t Steal My Shine
05. Revelation
06. Searching For My Tribe
07. She’s A Dime
08. One More Time
09. Mama Knows Best
10. Freaks Come Out At Night
11. Through A Microphone
12. Rock Bottom
13. My Happy Place

Website: Selwyn Birchwood