Seasick Steve – Love And Peace
Format: CD / Label: Contagious – V2 Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het debuutalbum “Dog House Music” van Seasick Steve uit Oakland, California, stamt alweer uit 2006. Vanaf dat album is Steven Leach uitgegroeid tot een zeer populaire bluesact, die het altijd goed doet op de diverse festivals.

Zijn rauwe en vaak funky blues gespeeld op zelfgemaakte instrumenten is zijn handelsmerk.

Inmiddels is Seasick Steve toe aan zijn tiende album waarop hij wordt bijgestaan door zijn vaste compaan Dan Magnusson op drums, bassist John Paul Jones (Led Zeppelin), gitarist Luther Dickinson (North Mississippi Allstars) en Malcolm Arrison (Boss Hoss) op de harmonica.

Het titelnummer, Love And Peace, opent met vervormd gesproken woord van Steve over de verwarde toestand waarin de wereld zich bevindt. Hij besluit zijn “toespraak” met een welgemeend “have mercy” waarna zijn schroeiende gitaar het groovende titelnummer inzet. Een aanstekelijke en swingende oproep. Nick Lowe zei het vroeger al, “what’s so funny bout peace love and understanding?”.
Dan volgt het schroeiende en hoekige Regular Man. Hierin omschrijft Steve zichzelf als een “doorsnee man”, die gewoon blij is dat hij leeft. I Will Do For You is een lome breekbare blues met Steve’s schurende bluesgitaar.
De stevig stuwende bluesrocker Clock Is Running wordt op tempo gehouden door de pompende drums van Dan Magnusson, die Steve alle ruimte geven voor zijn schuurpapieren gitaargeluid.
Cami Days laat Steve van zijn akoestische, intieme kant horen. Een kant die echter niet minder aangrijpend is. Steve laat in de intieme schroeiende blues Church Of Me weten dat hij geen kerk nodig heeft. Hij wil gewoon zijn eigen gang kunnen gaan.
In de landerige stampende blues Toes In The Mud duiken Sly & the Family Stone-achtige “chug-a-lug-a” breaks op.
My Woman is een warme ode aan Steve’s vrouw. Steve vraagt zich af waar hij zo’n vrouw aan verdiend heeft, “the only mystery is what she sees in me” en heeft dan ook totaal geen behoefte aan een andere vrouw. “why eat hamburgers out while you have steak at home?” De zeer donkere boogie Ain’t Nothin’ Like The Boogie heeft een zeer hoog fuzzgehalte.
Steve sluit het album af met een tweetal intieme nummers. Het broeierige Travelling Man en het uiterst intieme Mercy.

Seasick Steve’s tiende album is weer van een vertrouwd hoge blueskwaliteit en is één van de betere bluesreleases van dit jaar!

Tracklist:
01. Love And Peace
02. Regular Man
03. I Will Do For You
04. Clock Is Running
05. Cami Days
06. Church Of Me
07. Toes In The Mud
08. My Woman
09. Ain’t Nothin’ Like The Boogie
10. Travelling Man
11. Ready Or Not
12. Mercy

Website: Seasick Steve