Seasick Steve – Blues In Mono
Format: CD – Digital / Label: There’s A Dead Skunk Records
Release: 2020

Tekst: Bert van Kessel
Steven Leach/Steven Wold belandde met een enorme knal in de internationale muziekscene in 2006 en maakte in het decennium daarna zijn opwachting op talrijke Europese festivals en in vooraanstaande televisieprogramma’s. Overal vertolkte hij met veel enthousiasme zijn ‘rammelblues’ op zijn vaak zelfgemaakte instrumenten. De hartverwarmende optredens van de enigszins excentrieke bluesman leidden de  tot een ongekende populariteit en steeds vaker viel de term hype, zeker toen hij met een gefingeerde bio kwam om nog meer geloofwaardigheid op te bouwen. Dat dat niet nodig was en dat hij het blues-hart op de juiste plaats heeft, bewijst deze fraaie akoestische solo-bluesplaat.

Hij koesterde al jaren de wens zo’n album te maken als eerbetoon aan zijn helden, maar tot dit jaar voelde hij zich “onwaardig”. En nu is het er dan: één man met slechts zijn stem en zijn akoestische gitaar; opgenomen met een enkele originele microfoon uit de veertiger jaren en uiteraard analoge opnameapparatuur.

Van de twaalf tracks koos hij er acht van zijn helden, waaronder de klassieker My Babe van Willie Dixon, dat een mooie, heel ingetogen vertolking krijgt,Going Down South van R.L. Burnside en Charlie Patton’s Moon Going down. In de zeer fraaie opener Fred’s Worried Blues van Mississippi Fred Mc Dowell zorgt een dreigende slide voor een pakkend, onheilspellend sfeertje.

Hij houdt de liedjes heel erg klein, het lijkt wel een intiem huiskamerconcertje met een vaak bijna fluisterende Steve. Vier nummers schreef hij zelf en die sluiten naadloos aan bij het intieme sfeertje; Deze mooie plaat klinkt lekker en is knap gemaakt; hij luistert dan ook heerlijk weg in dees’ donk’re dagen. Maar ik hoor Seasick Steve liever als hij roekeloos losgaat met zijn rammelblues.

Tracks:
01. Fred’s Worried Blues
02. My Babe
03. Laughing to Keep from Crying
04. Well Well Well
05. Buddy Brown
06. Goin’ Down South
07. Waitin’ for the Greyhound in Charleston, S.C. (With My 6 Year Old Son, on Our Way Back to Nashville)
08. Miss Maybell
09. Whisky Headed Woman
10. Moon Going Down
11. Golden Spun
12. Dusty Man

Website: Seasick Steve