Samantha Crain – A Small Death
Format: CD – 12” vinyl LP – Digital / Label: Ramseur Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Tijdens de tegenwoordig haast tropisch aanvoelende Nederlandse zomers kan je haast niets anders doen doen dan lui onderuit zakken en gaan mijmeren over van alles. Liefdes, verlangens, verlies e.d.

En de perfecte soundtrack voor dit soort dagen heeft zich gemeld via het nieuwe, zesde, album van de Amerikaanse singer-songwriter Samantha Crain uit Oklahoma.

Zij is een afstammeling van het Choctaw volk, één van de oorspronkelijke volken uit Noord-Amerika.

Haar muziek valt onder te brengen in de rubriek Americana en zij onderscheidt zich van menig andere artiest uit dat genre door haar zeer dromerige, intieme muziek en haar krachtige en tegelijkertijd gebroken stemgeluid. Stel je een mix voor van Suzanne Vega, PJ Harvey en Sinéad O’Connor en je komt aardig in de richting.

Op haar nieuwe album wordt Samantha begeleid door Brine Webb (bas, tapeloops, sound effects, backing vocals), Paddy Ryan (drums), John Calvin Abney (piano, akoestische gitaar), David Leark (bas), Kyle Reid (pedal steel), Dan Walker (accordion), Trevor Galvin (saxofoon, klarinet), Garrison Brown (trompet) en Joanna Grace Babb (backing vocals).

Het album begint ingetogen en broeierig met An Echo met een warm zoemende bas en Samantha’s krachtige stemgeluid. De zwevende pedal steel zorgt hier voor een warme countryrock sfeerwaarin ook de sfeervolle klarinet van Trevor Galvin opduikt.
Pastime is een luchtige, knisperende folkie shuffle met een dromerige sfeer waar de pedal steel ook weer aan bijdraagt samen met zwevende synthesizerklanken.
De ballad Holding To The Edge Of Night is intiem en breekbaar. Het nummer heeft een broeierige sprookjessfeer, met name door de zacht zwevende achtergrondzang en de vibrerende diepe synbass.
Ook de ballad High Horse klinkt zeer intiem met emotionele zang van Samantha.
In Reunion bewijst Samantha dat zij ook flink soulvol kan klinken in een countryrock shuffle waarin ze haast klinkt als een vrouwelijke versie van Neil Young. De folky ballad Constructive Eviction klinkt sprankelend met intieme blazers, tintelend gitaarspel en een stuwend, uitbundig swingend eind. In het luie Garden Dove wordt loom gefunkt. Een weldadige groover met lekker soulvol saxofoonspel.
Na de zeer intiem zwevende ballad Tough For You met Samantha’s haast gefluisterde gebroken zang volgt When We Remain, dat deels in het Choctaw dialect gezongen wordt, wat alleen maar bijdraagt aan de mystieke sfeer van dit nummer.
In de afsluiter van het album, Little Bits, wordt Samantha begeleid door zacht tikkende elektroniche ritmes, een akoestische gitaar en pedal steel. Het resultaat is een luchtig nummer waarin de invloed van Sinéad O’Connor doorklinkt.

Het nieuwe album van Samantha Crain is van een zeer hoog, dromerig, niveau en zal het goed doen bij de liefhebbers van het betere singer-songwriters werk!

Tracklist:
01. An Echo
02. Pastime
03. Holding To The Edge Of Night
04. High Horse
05. Reunion
06. Joey
07. Constructive Eviction
08. Garden Dove
09. Tough For You
10. When We Remain
11. Little Bits

Website: Samantha Crain