Protomartyr – Ultimate Succes Today
Format: CD – LP – Digital / Label: Domino Recordings Co
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Wat is er mis met een beetje cynisme? De twijfel bij ogenschijnlijk goede bedoelingen of het interpreteren van gebeurtenissen in de wereld zorgen misschien wel voor een al te rooskleurige blik op het leven. Zeker in deze vreemde tijden van pandemie, politieke verwikkelingen en aanstomende economische malaise. Probeer überhaupt maar iets van een positief beeld van de mens te hebben.

photo credits: Trevor Naud Grocery

Bij deze wonderlijke, historische dagen vormt het nieuwe album van Protomartyr de perfecte, nerveuze soundtrack. De albumtitel als sarcastische duiding van de verschillende social media waarmee je zo ogenschijnlijk het ultieme succes binnen een dag kunt behalen.

Voor de band uit Detroit is dit album nummer vijf, hun debuut maakte ze in 2008. Na de release van het album zou een Europese tournee volgen, iets waar Covid 19 een stokje voor stak. Een ontwikkeling die heel bizar past naast het eerste couplet uit openingsnummer ‘Day Without End’:

When the ending comes is it gonna run at us like a wild-eyed animal,
a foreign disease washed upon the beach,
a dagger plunged from out the shadows,
a cosmic grief beyond all comprehension,
all good laid low by outside evil,
against belief, a riot in the streets,
a giant beast turning mountains into black holes?

Natuurlijk een bizar toeval maar de toon is gezet voor een album dat schuurt, knarst en tegendraads beweegt. Protomartyr valt qua stijl te plaatsen naast even vrolijke bands als Pere Ubu, Tuxedomoon en Joy Division. Stuwende postpunk die hier en daar aanschurkt tegen wat vlagen van Freejazz. Het gebruikte instrumentarium ligt om de sonore stem van frontman Joe Casey verwikkeld. Hier en daar lijkt hij zelfs te verdwijnen in de scherpe golven van de muziek.  

Vanaf het moment dat de plaat begint wordt de muziek in het gezicht van de luisteraar geblazen. ‘Ultimate Succes Today is absoluut geen muziek ter ontspanning maar eerder kolkend geheel van onderhuidse woede en gepassioneerd vuur. Cynisme maakt immers niet lethargisch. De band trekt ten strijde, en hoe!

Tracklist:
01. Day Without End
02. Processed By The Boys
03. I Am You Know
04. The Aphorist
05. June 21
06. Michigan Hammers
07. Tranquilizer
08. Modern Business Hyms
09. Bridge & Crown
10. Worm In Heaven

Website: Protomartyr