Ruthie Foster Big Band – Live At The Paramount
Format: CD – Digital / Label: Blue Corn Music Records
Releasedatum: 2020  

Zucht…wat mis ik de liveconcerten toch… Vooral als ik een live-album als deze van de Ruthie Foster Big Band hoor. De registratie van een concert in de Paramount in Auston, Texas, staat namelijk vol met heerlijk swingende soul, gospel en blues met Ruthie in de rol van vocaal powerhouse. Wat heeft zij toch een machtige krachtige soulvolle stem, die met het grootste gemak ook intiem en zelfs jazzy scattend kan klinken.

Op dit twaalfe album treedt Ruthie aan met haar big band onder leiding van John Mills en arrangeur John Beasley (o.a. bekend van Miles Davis en Steely Dan).

En dit is een bigband die ook weet hoe er gefunkt en geswingd moet worden.

Na een introductie van Ruthie’s dochter Maya begint Ruthie het concert acapela in Brand New Day. Hier wordt gelijk al duidelijk hoe krachtig en soulvol haar stem is. Als de bigband dan op een funky New Orleans wijze invalt ontstaat een soepele groover.
Might Not Be Right werd door Ruthie geschreven, samen met soullegende William Bell en is een herelijk intiem groovend soulnummer. De cover van Johnny Cash’s Ring Of Fire is zeer verrassend omdat dit nummer volledig omgebouwd is tot een zeer warm en intiem nummer, dat zo uit het repertoire van Gladys Knight had kunnen komen.
Na een jazzy piano intro pompt de bigband er lekker bluesy op los in het stuwende Stone Love. Ruthie laat horen, dat zij ook intiem kan klinken in de soulblues ballad The Ghetto met een warm tokkelende gitaar en zachte soulvolle achtergrondzang.
Haar power kant komt naar boven in de zeer intens swingende blues Death Came A Knockin’ (Travelin’ Shoes). Een nummer met een flink hoog gospelgevoel en waarin Ruthie’s uithaal op het eind je onherroepelijk kippenvel bezorgt.
Het gospelgeluid is ook overduidelijk aanwezig in Woke Up This Morning met statig, maar soulvol, orgelspel van Jeff Helmer. Halverwege gaat het nummer over in swingende gospelblues, die klinkt als een mix van the Staple Singers en Delbert McClinton. New Orleans dixieland geluiden duiken op in het lui swingende Joy Comes Back.
Met een bigband mogen jazz klassiekers natuurlijk niet ontbreken. Zo zijn Fly Me To The Moon (bekend van de samenwerking tussen Quincy Jones en Frank Sinatra) en Mack TYhe Knife (o.a. bekend door Ella Fitzgerald) zeer respectvolle covers.

Dit nieuwe album van de Ruthie Foster Big Band is een registratie van een concert waar je absoluut bij had willen zijn. En wat een topzangeres is Ruthie Foster…haar stem blaast je compleet omver…a phenomenal woman dus!

Tracklist:
01. Introduction
02. Brand New Day
03. Might Not Be Right
04. Ring Of Fire
05. Stone Love
06. The Ghetto
07. Death Came A Knockin’ (Travelin’ Shoes)
08. Singin’ The Blues
09. Runaway Soul
10. Woke Up This Morning
11. Joy Comes Back
12. Phenomenal Woman
13. Fly Me To The Moon
14. Mack The Knife

Website: Ruthie Foster