Rush – Permanent Waves – 40th Anniversary
Format: CD – LP – Digital / Label: Mercury

Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Jubileum editie van dit Rush album, oorspronkelijk verschenen in 1980. Het album is verkrijgbaar in verschillende edities, op CD en als vinyl, met vele extra’s. De versie waarop deze recensie is gebaseerd is de 2-cd variant, met het oorspronkelijke album met nu als bonus extra live opnames.   

Bijzonder is ook de update die de oorspronkelijke afbeelding op de hoes heeft gekregen. Het meisje dat te midden van een overstroming en explosie mysterieus glimlachend wegloopt is vervangend door een verslaggever in een soortgelijk landschap. Dus geen vervanging van het oorspronkelijke idee maar eerder een alternatief.

Rush had voor 1980 al meerdere albums uitgebracht maar met ‘Permanent Waves’ begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de band. Vergelijkbaar met progrock collega’s als Yes en Mike Oldfield begon de band hun epische nummers in te korten. Men had niet langer een volledige plaatkant nodig om een verhaal te vertellen, dezelfde muzikale bewegingen bleken ook mogelijk in een nummer van vijf minuten. Ook gebruikte Rush vanaf deze plaat steeds meer elektronica, een stijlkeuze die de muzikale variatie in hun liedjes ten goede kwam.

De tweede cd bevat opnames uit de tournee van 1980. Nu bevat de discografie van Rush al meerdere live albums, dus op zich het geen super originele toevoeging. Maar de enthousiaste respons uit de zaal lijkt de band op te zwepen. Een wisselwerking waardoor de liedjes nog iets meer glans krijgen.

Als er na het luisteren van de verjaardag editie van ´Permanent Waves´ een conclusie gemaakt kan worden dan is het Rush een ondergewaardeerde band was. Achteloos combineerde ze muzikaal vernuft, experiment en pop/rock refreinen in hun eigen unieke stijl. Een band en oeuvre in de buitencategorie, waarvan dit album de eerste echte klassieker was.    

Tracklist:
CD1
01. The Spirit Of Radio (Album Version)
02. Freewill (Album Version)
03. Jacob’s Ladder (Album Version)
04. Entre Nous (Album Version)
05. Different Strings (Album Version)
06. Natural Science (Album Version)

CD2
01. Beneath, Between & Behind (Live in Manchester – Permanent Waves 1980 Tour)
02. By-Tor & The Snow Dog (Live in London – Permanent Waves 1980 Tour)
03. Xanadu (Live in London – Permanent Waves 1980 Tour)
04. The Spirit Of Radio (Live in Manchester – Permanent Waves 1980 Tour)
05. Natural Science (Live in Manchester – Permanent Waves 1980 Tour)
06. The Trees (Live in Manchester – Permanent Waves 1980 Tour)
07. Cygnus X-1 (Live in London – Permanent Waves 1980 Tour)
08. Cygnus X-1: Book II Hemispheres (Live in London – Permanent Waves 1980 Tour)
09. Closer To The Heart (Live in Manchester – Permanent Waves 1980 Tour)
10. Jacob’s Ladder (Live in Missouri – Permanent Waves 1980 Tour)
11. Freewill (Live in London – Permanent Waves 1980 Tour)

Website: Rush