Rufus Wainwright – Unfollow The Rules
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: BMG
Release: 2020  

Tekst: Paul Op den Kamp

De stilte is doorbroken, het lange wachten beloond. Na maar liefst acht jaar wachten is er een nieuw album van Rufus Wainwright. Een sterk album dat maar weer eens aantoont wat voor bijzonder talent Wainright eigenlijk is. Mooie liedjes gedompeld in lagen van barok pop en zinderende zang. Opera meets pop, once again!   

Voor een eigen album van soortgelijke statuur moeten we een eind terug in het werk van de zanger. Het nieuwe album past naast hoogtepunten als ‘Want I’ en ‘II’. Toen hij na het overwinnen van zijn verslavingen wilde bewijzen hoe diep zijn talent was.

De doorbraak die na dit tweeluik volgde gaf de daaropvolgende albums een wat gemakzuchtig tintje waarin hij zijn ‘kunstje’ ging herhalen. Het verzadigingspunt op het snijvlak van ambitie en overtillen bereikte hij met zijn Shakespeare cyclus op ‘Take All My Loves’ gevolgd door twee opera’s.

Nu is het net weer alsof hij na deze halfbakken producten zich opnieuw wil bewijzen. Als een combinatie van Leonard Cohen, Maria Callas, Joni Mitchell en de genen van zijn ouders toont Rufus een eigen muzikale wereld die even barok als kleurrijk is. Zijn grote voorbeeld mag dan Verdi zijn maar de tierlantijntjes die de liedjes sieren doen eerder denken aan Vivaldi.  

Een nieuwe klassieker in het repertoire van een unieke muzikant. De frisse blik die Wainwright biedt na de lange stilte geeft de liedjes net dat beetje meer.

Tracks:
01: Trouble In Paradise
02: Damsel In Distress
03: Unfollow The Rules
04: You Ain’t Big
05: Romantical Man
06: Peaceful Afternoon
07: Only the People That Love
08: This One’s For The Ladies (THAT LUNGE!)
09: My Little You
10: Early Morning Madness
11: Hatred
12: Alone Time

Website: Rufus Wainwright