Rrrags – High Protein
Format: CD – Digital / Label: Lay Bare Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het zal voor mij altijd een raadsel blijven dat de sommige releases van kwaliteitsbands van eigen bodem (in dit geval dan een Nederlands-Belgische combinatie) vrijwel onopgemerkt blijven voor het “grote publiek”. Zoals met de band Rrrags, een Nederlands-Belgisch powertrio, dat in 2018 debuteerde met het ‘Rrrags’ album.

En deze band, bestaand uit Ron van Herpen (gitaar, o.a. ex-Astrosoniq, ZooN en Deafen), Rob Zim (bas) en Rob Martin (drums, ex-Bliksem) verdient namelijk veel beter!

Vooral nu ik hun nieuwe album ‘High Protein’ heb beluisterd.

Een album, dat geproduceerd is door de van Green Lizard en Astrosoniq bekende Marcel van de Vondervoort en dat vol staat met psychedelische rock met een flink 70’s en bluesgehalte.

Dat is gelijk al goed te horen in The Fridge waarin je het geluid van de 70’s acidrock band Quicksilver Messenger Service tegenkomt en dat ook nog eens doorspekt is met de nodige Southern Rock elementen. Wat mij ook opviel was dat het geluid van de avontuurlijke band Sjako! ook steeds dichtbij is. Een nummer met een onweerstaanbare groove en met een diep snijdende bluesy distortion gitaarsolo.
Vervolgens is Messin’ een full speed boogie van het zeer rauwe soort. De band ragt op volle snelheid door met een genadeloos rockende ritmesectie die Ron alle ruimte geeft voor zijn snijdende en gierende solo.
In de lome en broeierige groover Sad Sanity is het Band Of Gypsies geluid van Jimi Hendrix te ontwaren. De psychedelische lome rocker Dark Is The Day is het langste nummer van het album (ruim acht minuten) en is een nummer dat teruggrijpt naar de beste jaren van Wishbone Ash (de beginjaren dus!). Een heerlijk dromerig en donker nummer.
Na duister schurende samples barst de verpletterend logge fuzzrocker Sugarcube los. Een nummer, dat fuzzt als Hawkwind in hun beste “Silver Machine” periode, of Blue Cheer a la “Summertime Blues”. Ik hoef niet te vragen wat er in dat suikerklontje zit….
Daarna is Demons Dancing een stuk luchtigere rocker met fraaie Thin Lizzy invloeden. De combinatie van het geluid van Jimi Hendrix en Lynyrd Skynyrd lijkt vrij onwaarschijnlijk maar klinkt in Hellfire wonderbaarlijk lekker in een stuwende pomper waar dan ook nog eens “Jumpin’ Jack Flash”-achtige gitaarriffs in rond worden gestrooid.
De invloed van Hendrix is overduidelijk aanwezig in het schroeiende bluesy gitaarspel in de atmosferische ballad Window, de afsluiter van een zeer overtuigend album.

Hopelijk is de hoge kwaliteit van dit album nu eens wél reden genoeg om deze band door te laten breken!

Tracklist:
01. The Fridge
02. Messin’
03. Sad Sanity
04. Dark Is The Day
05. Sugarcube
06. Demons Dancing
07. Hellfire
08. Window

Website: Rrrags