Rory Galllagher – The Best Of Rory Gallagher
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: UMC
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de op 2 maart 1948 in Ballyshannon geboren Ierse bluesgitarist en – zanger Rory Gallagher in Londen op 47-jarige leeftijd overleed.  

Vorig jaar was het 50 jaar geleden dat de eerste plaat van Rory Gallagher uit kwam. Om dat te vieren werd ‘Blues’ uitgebracht, een dubbelalbum met 36 zeldzame en nooit uitgebrachte opnamen uit de periode 1971 – 1994.
In maart van dit jaar verscheen er weer een dubbelalbum van Gallagher. ‘Check Shirt Wizard – Live in ’77’, ook een dubbelalbum, met live opnamen van concerten in Brighton, Sheffield, Londen en Newcastle.

Op 9 oktober a.s. brengt UMC weer een dubbelalbum van Rory Gallager uit. Op dit album, ‘The Best Of Rory Gallagher’, staan 30 tracks, afkomstig van de studioalbums die hij maakte met Taste tot en met zijn laatste soloalbum uit 1990 en een nooit eerder verschenen opname van Gallagher met Jerry Lee Lewis.

Op cd 1 staan twee nummers van het album ‘On The Boards’ van Taste, het tweede (en tevens laatste) studioalbum van dit Ierse trio dat naast Rory Gallagher bestond uit bassist Richard McCracken en drummer John Wilson.
What’s Going On is vette bluesrock, maar It’s Happened Before It’ ll Happen Again is lekker jazzy met een lange altsaxsolo van Rory. Na het uiteenvallen van Taste formeerde  Gallagher een nieuw trio met bassist Gary McAvoy en drummer Wilgar Campbell.

In 1971 verscheen hun debuutalbum ‘Rory Gallagher’. Furieus is het gitaarspel in I Fall Apart, maar dat het ook mooi akoestisch kan zijn bewijst Just The Smile.
In 1971 kwam ook ‘Deuce’ uit, de samenstelling van de band was hetzelfde gebleven. Hier is ook de meer akoestische kant van Gallagher te horen, zoals zijn solo in I’m Not Awake Yet en de geheel akoestische blues Out Of My Mind. Maar in Crest of a Wave gaat het er weer steviger aan toe met Rory op slide.

In 1973 kwamen er twee albums uit, ‘Blueprint’ en ‘Tattoo’. De plaats van drummer Wilgar Campbell was ingenomen door Rod D’Ath en nieuw was ook keyboardspeler Lou Martin. De invloed van Martin is duidelijk te horen zoals zijn klaterende pianospel in Daughter of the Everglades en hij voegt in het fel rockende Tattoo’d Lady net dat extra tintje toe. Wervelend pianospel is ook te horen in All Around Man, van het album ‘Against the Grain’ uit 1975. In deze slowblues is de slide van Rory groots.

In 1976, de samenstelling van Rory ’s band is onveranderd, verscheen het album ‘Calling Card’. Een album variërend van stevige lyrische bluesrock (Edged In Blue) tot jazzy songs als het titelnummer.

Op de albums ‘Photo Finish’ (1978) en ‘Top Priority’ (1979) is er weer sprake van een trio. De enige constante factor in Rory ’s band is behalve hemzelf bassist Gerry McAvoy. Lou Martin is er niet meer bij en de plaats van drummer Rod d’Ath is ingenomen door Ted McKenna. De keyboards zijn dan wel verdwenen, de sound is en blijft stevig rockend zoals te horen in Shadow Play, Follow Me en Philby.

Op cd 2 staan twee tracks van ‘Taste’, het debuutalbum van Taste uit 1969, de bluesrocker Blister On the Moon en de acht minuten durende slowblues Catfish, met verschroeiend gitaarwerk.
Van ‘Blueprint’ het fel rockende Walk On Hot Coals en van ‘Tattoo’ de ronduit schitterende ballad A Million Miles Away met alle bandleden in absolute topvorm en de boogie They Don’t Make Them Like You Anymore. Verschroeiend gitaarwerk is te horen in Moonchild ( Calling Card’), Bought and Sold ( ‘Against the Grain’), de intense gitaarrocker Cruise On Out ( Photo Finish’) en Bad Penny (‘Top Priority’).
In de jaren ’80 bracht Rory Gallagher twee studioalbums uit, ‘Jinx’ (1982) en ‘Defender’ (1987). Met een nieuwe drummer Brendan O’Neill. Van ‘Jinx’ horen we de bluesrocker met mondharp Jinxed en van ‘Defender’ de gitaarboogie Loanshark Blues en het akoestische Seven Days.

In 1990 werd ‘Fresh Evidence’, het laatste album van Rory Gallagher uitgebracht. Er was weer een keyboardspeler ‘aan boord’ in de basis-line-up , John Cooke. Van dit laatste album is de ruim acht minuten lange boogie Ghost Blues opgenomen.

In 2011 verscheen postuum het album ‘Notes from San Francisco’. Van dit album is de fraaie ballad Wheels Within Wheels op deze best of terecht gekomen.

Het enige nummer op dit verzamelalbum dat nooit eerder is uitgebracht is een outtake van de ‘London Sessions’ van Jerry Lee Lewis uit 1973. Rory Gallagher zingt en speelt gitaar op de Stones klassieker (I Can Get No) Satisfaction.

Conclusie:
Dit verzamelalbum geeft een schitterend overzicht van de carrière van een fantastische gitarist.

CD 1:
01. What’s Going On (Taste)
02. Shadow Play
03. Follow Me
04. Tattoo’d Lady
05. All Around Man
06. I Fall Apart
07. Daughter of the Everglades
08. Calling Card
09. I’m Not Awake Yet
10. Just the Smile
11. Out Of My Mind
12. Edged in Blue
13. Philby
14. It’s Happened Before, It’ll Happen Again (Taste)
15. Crest of a Wave

CD 2:
01. Bad Penny
02. Walk On Hot Coals
03. Blister On the Moon (Taste)
04. Loanshark Blues
05. Bought and Sold
06. A Million Miles Away
07. Wheels Within Wheels
08. Seven Days
09. Ghost Blues
10. Cruise On Out
11. (I Can Get No) Satisfaction (outtake met Jerry Lee Lewis)
12. They Don’t Make Them Like You Anymore
13. Moonchild
14. Jinxed
15. Catfish (Taste)

Website: Rory Galllagher