Roy P-Cat & the V8 Daddies – Hot Diggity Damn
Format: CD – vinyl LP / Label: 8Ball Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Authentiek klinkende 40’s en 50’s rock & roll en rhythm ‘n’ blues komen al lang niet meer alleen maar uit de USA. In Nederland hebben we namelijk een band als Roy P-Cat & the V8 Daddies, die met het grootste gemak rhythm & blues, rock & roll, rockabilly en swing met elkaar vermengen tot één swingend feest!

De band bestaat uit Roy P-Cat, oftewel Roy Piket (zang, gitaar), William “Gorelick” Alink (tenorsaxofoon, baritonsaxofoon), Roland van der Velde (contrabas), Wilko Veenvliet (piano) en John Doe (drums).

Dat deze muzikanten een muzikaal verleden hebben in bands als the Rumble Cats, the Prodigal Sons en the Tequila Wankers is op dit debuutalbum goed te horen.

Zo opent de boogie woogie V8 Boogie Woogie dit album op een zeer swingende wijze. Een nummer met een flink “Shake, Rattle & Roll” gehalte, dat ontspannen swingt met een warm knorrende sax, pompende ritmesectie, rollend pianospel en de zacht priemende gitaar van Roy.
De intiem swingende rhythm & blues van Makin’ Whoopie gaat over de hobby van iedere man…. Roy’s gitaar staat dit keer, samen met de saxofoon, meer centraal via heerlijk jazzy spel.
That Ain’t Legal opent met Sandy Nelson-achtige (“Let There Be Drums”) drumbeats en gaat daarna verder als een geoliede swinger met krachtige bluesy saxofoonklanken. Pass That Bottle is een uitbundig spetterend nummer waarbij het compleet onmogelijk is om stil te blijven zitten. Dit nummer moet in staat zijn om elke zaal (binnenkort) op zijn kop te zetten.
De band swingt onvermoeibaar door met de lome, maar soepele, swinger She’s In The Mood. Dan worden de lichten ietsjes gedimd in Turn The Lights Down Low. Ook het tempo van de band gaat iets omlaag in een broeierig rhythm & bluesnummer waarin de heupen iets langzamer, maar niet minder intens, gedraaid kunnen worden.
Mambo Jambo is niet voor niets ook een nummer van Perez Prado. In dit, overigens eigen, nummer, is het dan ook niet verwonderlijk dat er een Zuid-Amerikaanse swing te horen is waarin “Gorelick” flink op zijn sax aan het honken is. Door de vet sputterende saxofoon krijgt het stuwende rockabillynummer Dragstrip Mama ook een surfrock-achtig geluid.
It Went Down Easy is een cover van een nummer, dat door the Four Aces opgenomen is en geschreven werd door Jack Allen. Deze cover heeft een lekker lui 50’s rhythm & blues geluid en een “Goldfinger”-achtig intro.
Na de uitbundige rock & roll van I Like It wordt het album afgesloten door de jazzstandard Flamingo, dat vooral bekend is in de uitvoering van Earl Bostic. In deze cover gaat “Gorelick” in duet met de Nederlandse saxlegende Clous van Mechelen. Fay Lovsky is hier te horen in een Lionel Hampton-achtige rol op de vibrafoon.

Roy P-Cat & the V8 Daddies hebben geen modern fratsen toegevoegd aan hun 40’s en 50’s garageswing (zo noemen ze het zelf) en laten deze muziek horen zoals het hoort. Swingend en warm.

Ik ga het album nog maar een keer opzetten maar eerst ga ik eens op zoek naar mijn partner, die ik eens lekker onder mij door wil laten schuiven of over mijn hoofd wil werpen.

I’m in the mood for rocking!

Tracklist:
01. V8 Boogie Woogie
02. Makin’ Whoopie
03. That Ain’t Legal
04. Cadillac Walk
05. Pass That Bottle
06. She’s In The Mood
07. Turn The Lights Down Low
08. Mambo Jambo
09. Dragstrip Mama
10. It Went Down Eay
11. I Like It
12. Flamingo

Website: www.facebook.com/Roy-P-Cat-and-the-V8-Daddies