Recensie: Rolling Stones – Tattoo You – 40th Anniversary Deluxe Edition

 

 

Rolling Stones –Tattoo You – 40th Anniversary Deluxe Edition
Format: CD – LP – Digital – Cassette – Picture Disc / Label: Polydor
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Jubileumjaar voor dit Rolling Stones album, veertig jaar geleden werd het voor het eerst uitgebracht en is nu verkrijgbaar in diverse luxe edities. Bij het schrijven van deze recensie is de versie met 2 cd’s gebruikt, het oorspronkelijke album aangevuld met bonustracks.

Eigenlijk is ‘Tattoo You’ geen echt ‘nieuw’ album. Producer Chris Kimsey heeft het samengesteld uit overgebleven liedjes van andere opnamesessies. De Rolling Stones had namelijk door onenigheid weinig zin om een volledig nieuw album te schrijven. Een andere factor om voor deze werkwijze te kiezen was tijdsdruk, de Amerikaanse tournee van 1981 was al aangekondigd, er moest dus hoe dan ook een nieuw product in de platenzaken liggen.

Dat de overgebleven ‘kliekjes’ zo makkelijk een coherent album opleverde zullen band en producer niet direct hebben verwacht. De restjes werden hier en daar opgepoetst met nieuwe vocalen en instrumentarium. Het eindresultaat misschien wel het beste album sinds ‘Exile on Main Street’. Maar weinig verrassend en een tikje schizofreen aangezien sommige nummers uit die periode kwamen! De fan hoort stevige rockers en R&B maar deze liedjes lagen al heel wat jaren op de plank.

De bonustracks op de tweede schijf zijn kwalitatief vergelijkbaar met het ‘gewone’ album. Eigen blues nummers aangevuld met enkele covers. Verbazingwekkend dat men dit materiaal dus wel vier decennia in de kluis liet liggen. Zeker als je kijkt naar de zwakke albums die de band in de jaren tachtig zou uitbrengen.  

Naast de eindeloze stroom live albums en jubilea uitgaven van klassiekers als dit is het wel interessant of en hoe men het andere werk uit de jaren tachtig opnieuw gaat uitbrengen. Volgen er luxe edities van ‘Undercover’ en ‘Dirty Work’ of wordt er een sprong in de tijd gemaakt naar ‘Steel Wheels’.  

Een wat cynische eindconclusie kan dus zijn dat het artistiek kunnen van de Stones na 1978 zijn hoogste piek had bereikt. Uit creatieve armoede greep men in 1981 dus terug op de restjes die er nog lagen. Waarbij in de latere jaren de albums toch stiekem meer bijproduct waren. Het excuus om een tournee aan te verbinden.

Sinds jaar en dag ligt de focus van de band toch meer op het podium dan in de studio. Het laatste studioalbum met echt nieuw werk was ‘Bigger Bang’ uit 2005 en daarvoor ‘Bridges To Babylon’ uit 1998.

Het lijkt onwaarschijnlijk om nog te hopen op nog een keer vlammende inspiratie, die ene plaat die het oeuvre mooi afrondt. Zoals Paul Simon en David Bowie dit wel deden…….  

Tracklist:

CD1
01. Start Me Up
02. Hang Fire
03. Slave
04. Little T.A.
05. Black Limousine
06. Neigbours
07. Worried About You
08. Tops
09. Heaven
10. No Use In Crying
11. Waiting On A Friend

CD2
01. Living In The Heart Of Love
02. Fij Jim
03. Troubles ‘A Comin
04. Shame,Shame,Shame
05. Drift Away
06. It’s A Lie
07. Come To The Ball
08. Fast Talking, Slow Walking
09. Start Me Up (Early Version)

Website: https://rollingstones.com/